Žvakaće gume uklanjaju bakterije kao i dentalni konac

Lifestyle 23. jan 201512:42 > 13:36
MorgueFile/ilustracija

Žvakanjem žvakaćih guma bez šećera iz usne se šupljine može ukloniti blizu milion bakterija, što je 10 posto ukupne populacije mikroorganizama u slini i može se usporediti s učinkovitošću čišćenja zuba dentalnim koncem, pokazuje novo istraživanje što su ga proveli naučnici Univerziteta Groningen u Holandiji.

Grupa naučnika koju je vodio Stefan Wessel zaključila je da žvakaća guma bez šećera “prikuplja” bakterije iz svih uglova usne šupljine. Kad kauguma završi u košu, s njom odlaze i bakterije i na taj se način održava oralna higijena.

Istraživanje je provedeno na studentima dobrovoljcima podijeljenim u dvije grupe čija je zadaća bila žvakati gumu bez šećera 30 sekunda ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju “zalijepile”.

Norveški naučnici su otkrili blizu milion, usporedivši učinkovitost gume za žvakanje čišćenjem zuba dentalnim koncem. Najviše se bakterija za gumu zalijepilo u prvoj fazi žvakanja, a duže trajanje žvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prijanjale za žvakaću gumu, prenosi list PLoS One.

Žvakaća guma uklanja bakterije poput četkanja novom četkicom

“To se može objasniti smanjenjem koncentracije bakterija u slini ili pretpostavkom da ih je uništio sastojak žvakaćih guma xylitol (šećerni alkohol, zubima prijateljski sastojak guma), potom kemijski prezervativi ili pojačivači okusa koji navodno učinkovito djeluju protiv mikroba i uništavaju ih.

Studija je pokazala i da je broj bakterija koje se otplave iz usne šupljine žvakaćom gumom gotovo jednak količini koja se zadrži nakon četkanja zuba na novoj četkici, ali bez paste za zube, ili upotrebom dentalnog konca.

U raznim oblicima, guma za žvakanje poznata je još iz neolitika. Pet tisuća godina stara, napravljena od brezine kore pronađena je u finskoj Kierikki. Smatra se da katran iz brezine kore ima antiseptička i neka druga pozitivna medicinska svojstva. Oblici gume za žvakanje korišteni su i u staroj Grčkoj. Ondje se žvakala guma od mastike napravljena od smola drveta mastike.

Treba istaknuti da žvakanje kauguma bez šećera ne uklanja bakterije iz istih dijelova usne šupljine iz kojih ih uklanja četkanje ili dentalni konac, kao i činjenicu da se otkriće norveških znanstvenika odnosi samo na gume za žvakanje bez šećera.