Umjereno konzumiranje crnog vina ili soka crnog grožđa može poboljšati zdravlje osoba s prekomjernom tjelesnom težinom boljom razgradnjom masti, pokazalo je istraživanje koje je provelo nekoliko američkih Univerziteta.
Prema nalazima naučnika konzumiranje crnog grožđa ili njegove prerađevine u obliku soka ili vina mogu pomoći borbi protiv pretilosti i povezanim metaboličkim poremećajima.
Tim američkih naučnika izložio je stanice ljudske jetre i masne stanice uzgojene u laboratorijskim uvjetima ekstraktu četiri tvari koje se mogu naći u tamnoj sorti muskadina koji raste u jugoistočnom dijelu SAD-a.
Jedan od sastojaka – elaginska kiselina pokazala se posebno uspješnom – dramatično je usporila rast postojećih masnih stanica i stvaranje novih i potaknula je metabolizam masnih kiselina u stanicama jetara.
Naučnici upozoravaju da ta tvar ipak nije čarobna.
Naučnik Neil Shay sa Univerziteta u Oregonu upozorava da nije utvrđeno a nije se ni očekivalo da će te tvari mijenjati tjelesnu težinu. No poticanjem izgaranja masti, posebno u jetri može se poboljšati njena funkcija kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.
On kaže da bi dobra vijest bila kad bi se prehranom uz pomoć standardne hrane poput grožđa moglo smanjiti štetno nakupljanje masnoća u jetri, prenosi Science Daily.