Muzej čokolade u problemima: Posjetitelji jedu eksponate

Lifestyle 19. mar 201511:12 > 11:38
N1

Uprava Nacionalnog historijskog muzeja u Minsku u sklopu kojega je u decembru prošle godine otvoren Muzej čokolade, bila je prisiljena posjetitelje zamoliti da prestanu jesti eksponate.

Glasnogovornica muzeja Ljubov Ivanova lokalnim je medijima objasnila da je problem u tome što ljudi ne vjeruju da su eksponati uistinu napravljeni od čokolade pa se u to žele i osobno uvjeriti tako da otkinu komadić.

“Evo, prije nekoliko dana jedna je gospođa preda mnom u nevjerici uzela u ruku čokoladnu tavu, rekla mi da ‘nema šanse’ da nije prava pritom otrgnuvši ručku. Jest, izvinila se, ali eksponat je uništen”, rekla je Ivanova.

Nikolaj Popov, autor svih čokoladnih remek djela, slastičar porijeklom s Krima koji je konditorsko umijeće doveo do savršenstva na poljskim i francuskim slastičarskim akademijama strahuje da, ukoliko posjetitelji nastave ignorisati molbe organizatora, od eksponata neće ostati ništa.

“Ljudi su poput djece, kad vide druge da probaju, ne mogu ni sami odoljeti”, kaže Popov, priznajući da i sam rado “čupne” komadić čokolade dok stvara, ali ne u muzeju. Devastacija izložbenih primjeraka Nikolaja je prisilila da angažira pomoćnike koji gotovo svakodnevno “restauriraju” umjetnička djela.

Posjetitelji mogu razgledati gotovo 200 čokoladnih remek djela, među kojima su klavir od bijele i crne čokolade u prirodnoj veličini, povijesna karta Bjelorusije napravljena od raznih vrsta čokolade, Fabergeova jaja, krune ruske carske porodice, a posebno im je primamljiva dva metra visoka replika Eiffelova tornja, napravljena od 512 dijelova, teška 45 kilograma i najprimamljivija znatiželjnim posjetiteljima.