Koliko puta pripremali neko jelo da biste usred kuhanja shvatili da vam nedostaje namirnica koju ste bacili tokom čišćenja? Za neke namirnice to je sasvim opravdano jer se lako i brzo kvare, ali postoje namirnice koje nikada ne morate baciti ako ih čuvate na odgovarajući način.
1. MED
Čisti med je trajan koliko i ukusan. Jednostavno rečeno on može trajati zauvijek. Ova zdrava namirnica tokom vremena se može kristalizirati i promijeniti boju, ali to je neće učiniti nesigurnom za upotrebu.
Čuvanje: Spremite teglu s medom na hladnom i dobro je zatvorite. Ukoliko se med kristalizira jednostavno staklenku stavite u toplu vodu i bez straha uživajte u ovoj ”pčelinjoj” poslastici.
2. RIŽA
Sve vrste riže mogu na vašim policama trajati gotovo neograničeno s izuzetkom smeđe riže koja je pokvarljiva jer sadrži visok postotak ulja.
Čuvanje: Držite rižu na hladnom i suhom. Kada ju jednom otvorite spremite je u plastičnu vrećicu za zamrzivač. Još bolje je ako rižu čuvate u haldnjaku.
3. ŠEĆER
Bijeli, smeđi ili u prahu – šećer se nikada ne kvari jer ne podržava razvoj bakterija. Izazov će vam predstavljati samo kako ga sačuvati da se ne pretvori u tvrde kristale.
Čuvanje: Suho i hladno mjesto i kod šećera će dati najbolje rezultate. Da biste spriječili stvrdnjavanje šećera stavite ga u hermetički zatvorenu plastičnu posudu.
4. OCAT
Najdraži dodatak salatama i marinadama ostat će nepromijenjen godinama nakon što ga otvorite.
Čuvanje: Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu.