Naučnici iz Američke asocijacije za bolesti srca u svom istraživanju otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano sa manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karcinoma.
Svakodnevno konzumiranje badema drastično smanjuje pojavu promjena u strukturi tkiva nastalih usljed oboljenja koja vode do karcinoma debelog crijeva, ali to nije jedina promjena koju je potvrdila nauka, a koju naše tijelo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem.
Liječi i smanjuje akne
Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnom institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su devet posto manje vitamina E u svom krvotoku.
Konzumiranje badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lijek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan.
Bademi su prepuni vitamina E, kao i antioksidanasa koji mogu pomoći kod liječenja akni i pomlađivanja kože. Ipak ne bi trebalo pretjerivati, već je dovoljno uzeti tri do četiri badema dnevno jer sadrže i visok nivo omega 6 masnih kiselina.
Snižava holesterol i poboljšava zdravstveno stanje kod dijabetesa
U drugom istraživanju dokazano je da će pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 osjetiti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni ne samo da pomažu da se arterije pročiste usljed smanjenja lošeg holesterola već doprinose u smanjenju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.
Brži i bolji oporavak od porođaja
U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumiranja badema kao prirodnog lijeka za regulisanje protoka supstanci kroz digestivni trakt i povećanje energije. Bademi se često preporučuju ženama nakon porođaja da bi se brže oporavile i spriječile pojavu strija.
Od badema beba može biti pametnija
Dokazano je da bademi mogu da povećaju moždanu aktivnost. Prema studiji koju je sproveo “Barcelona Institute for Global Health”, ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema nedjeljno, možete doprinijeti boljoj funkciji mozga vaše bebe.
U istraživanju koje su sproveli španski naučnici učestvovalo je 2.208 trudnica. Nakon porođaja djeca su praćena i testirana na svake dvije godine, dok nisu navršila osam godina. Djeca čije su majke jele bademe tokom trudnoće postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.
Koji bademi su zdraviji, sirovi ili pečeni?
Nema razlike. I sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranljive supstance i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam. Jedina razlika je u ukusu, pečeni su za nijasu ukusniji.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad