Šta znači trojstvo vuk, vjeverica i Pobjednik koje svi šeruju

Lifestyle 10. jul 202012:04 > 12:09
Instagram

Crtež na kojem plava vjeverica i mali vuk pridižu Beogradskog pobjednika postala je viral, ali mlađe generacije možda i ne znaju ko su ti crtani junaci i šta predstavljaju.

Vjeverica Zagi predstavlja Zagreb. Sa šeširićem i repom u olimpijskim bojama, Zagi je bio zaštitni znak Univerzijade održane u Zagrebu 1987. godine, čiji je slogan bio “Svijet mladih za svijet mira”. Bilo je to posljednje veliko međunarodno sportsko takmičenje u SFRJ.

Zagija je nacrtao jedan od prvaka Zagrebačke škole animiranog filma Nedeljko Dragić, koji je učestvovao i u kampanji za Olimpijadu u Sarajevu 1984. čiji je simbol bio – Vučko.

Da, mali vuk koji je uzeo Pobjednikov mač i pokušava da ga zaštiti, predstavlja Sarajevo. Vučka je dizajnirao slovenački slikar Jože Trobec, a u reklamama mu je glas pozajmljivao Zdravko Čolić.

https://youtube.com/watch?v=SLnC8qxMaZ8

Na crtežu koji je ovih dana preplavio društvene mreže Zagi i Vučko pokušavaju da pridignu i odbrane Beogradskog pobjednika, koji se našao na koljenima, iscrpljen i slomljen u nasilnim protestima kod Skupštine. Zagreb i Sarajevo su uz Beograd ovih dana, o čemu svjedoči i mnoštvo poruka podrške sa društvenih mreža, piše nova.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad