Španski restoran "El Celler de Can Roca" proglašen je za najbolji na sinoćnjoj dodjeli nagrada Najboljih 50 svjetskih restorana u Londonu.
Restoran koji vode braća Hoan, Hordi i Hosep Roka ovu laskavu titulu dobio je i 2013. godine.
Žiri navodi da je “El Celler” restoran koji je istovremeno tradicionalan i avangardan, koji nikada nije zaboravio svoje skromne korijene, osjećaj topline porodičnog doma i potrebu da servira ukusna jela i izvanredna vina.
Drugo mjesto zauzeo je italijanski “Osteria Francescana” dok je na trećem mjestu četvorostruki pobjednik iz Danske “Noma”.
“El Celler” koji se nalazi u Gironi, koristi sastojke tipične za Kataloniju i kombinuje ih sa vinima i šerijima Iberijskog poluostrva, piše AFP.
Nagrade, koje magazin “Restaurant” dodjeljuje od 2002. godine su među najznačajnijim.
Žiri čine 972 “nezavisna stručnjaka” – kritičari, kuhari, vlasnici restorana i gurmani.
Ove godine nagrade su se našle na udaru kritika zbog navodnih dogovora između restorana i članova žirija pa su organizatori unajmili konsultantsku firmu Delojt da nadgleda glasanje.