Kamena kugla u selu Luka: Mnogo pitanja, a premalo odgovora

N1

U selu Luka pronađena je velika kamena kugla koja izaziva veliko interesovanje javnosti. Mještani imaju mnogo pitanja, žele znati od kada je kugla tu, ko i kako ju je napravio. Do odgovora je pokušala doći i naša ekipa.

Ulazak u selo Luka kod Srebrenice je nepristupačan, makadamski. Zimi potpuno neprohodan. Selo od 100-injak stanovnika. Prva kuća je porodice Sinanović. Sin Abdulaha i Hasnije našao je kamenu kuglu o kojoj cijelo selo priča.

Otišao je do šume nešto da vidi, da obiđe. Nešto je primijetio u nekoj obali da ima, a kad je prišao, počeo je kopati i pronašao je kuglu. Došao je i kaže ima kugla. Sad ću opet ići da provjerim, da očistim, sad ću opet ići da je obiđem, da malo očistim“, kazala je Hasnija Sinanović.

Kugla je na dnu sela. Otac i predsjednik Mjesne zajednice Luke Hamo Zulanović nude se da nam pokažu otkriće. U putu shvatamo da bi sami vrlo teško mogli i prići kugli.

Nije velika. Skrivena ispod puta, u njivi koja je obrađivana 90-ih godina. Obrasla u travi i pokrivena zemljom.

Da se primijetiti da je oštećena, da je nekad prije, Bog zna kada i ko, možda prilikom oranja, otkopavanja međa, da je neko vrhom pluga, trnokopom, krampom, kačio pa je oštetio, ali nije išao dublje, nije ga zanimalo. Kamen kao kamen“, rekao je Hamo Zulanović.

Pokušavaju nam što više pokazati:

Po meni, kolko se ja razumijem, ovo nije priroda, nego da je nekad, Bog zna kada, radila ljudska ruka, što i ovaj prsten pokazuje, da je klesan, i vidite kako je odozgo skinut“.

“Da je meni samo da vidim ko je ovo radio, kakva vrsta ljudi, od čega”, komentarisao je Abdulah Sinanović.

“To nećeš nikad saznati. Haj'mo mi nju vratiti do njenog istraživanja”, dodao je Zulanović.

Mnogo je pitanja, a odgovora za sada malo. Odlučili smo se o kugli raspitati po selu.

To je moja džedovina, tu sam radio i orao, obrađivao, nikad to nisam vidio. Nikad se nije pričalo o tome. Ne znam šta bi moglo biti“, rekao nam je Ahmet Begić.

No, za mramorne ploče u selu svi znaju. Zaštićeni su nacionalni spomenik. Ima ih 46 i datiraju iz davnina. Selo je poznato i po prelijepim prirodnim prizorima, Drini, nepreglednoj šumi i plodnoj zemlji.

Mnogi mještani kuglu još nisu ni vidjeli. Oni koji jesu imaju mnogo pitanja: odakle ona tu, je li nastala prirodno ili ljudskom rukom, kako je napravljena. Jedno znaju – kugla će ostati u Lukama sve dok ne saznaju odgovore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad