Evo što ne biste trebali raditi u vrijeme epidemije koronavirusa

Lifestyle 14. okt 202014:09 > 14:17
Ramon VAN FLYMEN / ANP / AFP

Pandemija koronavirusa još uvijek ne jenjava, a brojne države diljem svijeta bilježe porast novih slučajeva i hospitalizacija. Pred nama je još i sezona gripe, pa stručnjaci pozivaju javnost da bude oprezna i da se pridržava epidemioloških mjera kako bi se zaštitili i od covida-19 i drugih sezonskih bolesti.

“Znam da su svi umorni od covida-19, ali sada nije vrijeme da odustanemo ili da opustimo zaštitne mjere”, kazao je John Whyte, glavni medicinski službenik web stranice o zdravstvenoj zaštiti WebMD za Fox News.

Whyte je naveo neke situacije koje bi trebali izbjegavati u vrijeme epidemije.

1. Odlazak na posao kada se loše osjećate

“Nemojte biti u blizini ljudi, bilo da ste na poslu ili društvu, ako se ne osjećate dobro. Mogli biste biti zaraženi covidom i prije nego test pokaže da ste pozitivni pa stoga slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate slabo, ostanite kod kuće i odmarajte se u krevetu. Ne izlazite kako ne biste zarazili druge”, kazao je Whyte.

2. Nemojte nositi masku neispravno

Maska se do sada pokazala kao najučinkovitija zaštita od koronavirusa, a nošenje maske postalo je obvezno u zatvorenim prostorima i tamo gdje se ne može osigurati propisani razmak. No, pojedinci još uvijek ne nose masku ispravno čime se smanjuje njena učinkovitost.

“Vidio sam toliko ljudi koji maskom ne prikrivaju nos ili je nose na bradi. Drago mi je što nosite masku, ali kad je nosite pogrešno, učinkovitost dramatično opada ”, rekao je Whyte.

3. Izbjegavajte velika okupljanja

Whyte to naziva “švedskim stolom” i kaže da je takve situacije treba izbjegavati. Dodao je da kada se nalazite u situacijama u kojima je više ljudi, pričekajte svoj red i održavajte distancu.

“Odlazak na događaj od 50 ili više ljudi, koji se ne pridržavaju fizičke distance i ne nose maske opasna je igra”, dodao je.

4. Pretpostavke o lijeku

Ne treba imati pretpostavku da je lijek za koronavirus “iza ugla”.

“Iako smo napredovali u liječenju i razna cjepiva su u razvoju, nemojte se opuštat”, kazao je Whyte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad