Upoznajte Semira Šerića koji je plesu podučio više od 15.000 osoba

Lifestyle 20. okt 202012:23 > 12:30
N1

Ples je danas mnogi će reći strastveni zagrljaj umjetnosti i sporta. Ples je i emocija, vještina, znanje i komunikacija. Ples u Bosni i Hercegovini nije toliko popularan. Ali postoje oni koji rade na tome da se najjača neverbalna komunikacija na svijetu održi u BiH. Priča Semira Mustafića o instruktoru plesa koji je 15 posto Zeničana podučio plesu.

Semir Šerić podučio je više od 15.000 osoba plesu u 27 godina karijere. Zeničanin je kroz nekadašnji plesni studio, a danas sportsko-plesni klub “Shadows” radio plesačima svih uzrasta. Šerić se prisjeća 1993. godine kada je plesna priča krenula.

“Kada smo vježbali, nikad neću to zaboraviti, pa ako recimo želimo da imamo muziku imali smo one akumulatore. Pa ako spojimo akumulatore da imamo muziku, onda nemamo svjetlo. A ako želimo svjetlost, onda moramo brojati da plešemo. A danas smo došli do toga da nam parovi idu na svjetska i evropska prvenstva”, ispričao nam je. 

Mališani Dajla Islambegović i Anel Brkić prvaci su plesa Bosne i Hercegovine za svoj uzrast. Ovako objašnjavaju tajne svog uspjeha.

“Ja mislim da smo uspjeli pobijediti zato što smo najmanji pa nas svi gledaju. Znamo sve. Pa eto”, kazala je Dajla. 
“Ja mislim kao i ona”, dodao je Anel. 

I oni malo stariji Iman i Almin bili su državni prvaci. Iza sebe imaju iskustva učešća na svjetskim i evropskim prvenstvima.

“Ples je nešto što me vodilo čitav život. Treniram od svoje druge godine. Tako da je to nešto bez čega ne mogu, kao zrak naprimjer”, kazao je Iman Ramadan.

“Plesom se bavim već 13 godina. Nanizali smo uspjehe, koje smo skupa proživjeli. I razna takmičenja koja su nam bila doživljaj”, istakao je Almin Omerdić.

Ljubav za ples ima i cijela porodica Mlinarić. Brat i sestra Taiša i Amar plesni su par. Sve su naslijedili od roditelja.

“Ples je za mene neka uživancija gdje izbacim sve ono što negativno imam u sebi i zaboravim na sve probleme”, kazala je Taiša.

“Obično kada vide da neki muškarac pleše, to se vidi nešto kao ženstveno, nešto što nije za muškarca. Kažu da to nije sport. Ali kada ljudi sa košarke i fudbala kažu da je to lagano, onda dođu ovdje i nakon pola sata vise na zidu od umora”, dodao je njen brat Amar. 

Šera se nije umorio od plesa ni više od dvije i po decenije, želja mu je kada on ode, da neko nastavi njegovim putem i očuva ovu kulturu.

“Ples je kažu jedna od najjačih neverbalnih komunikacija na svijetu. Vi možete kao plesač, kao muškarac biti sjajni, ali ako se ne prilagodite vašoj partnerici i ona vama, morate biti skladni, to je sklad. Tu ne postoji neko ko je glavni”, kazao je Semir Štilić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad