Vrećica čipsa. Kriška pizze. Tanjur pomfrita. Zdjela juhe. To su sve namirnice u kojima volite uživati i imaju nešto zajedničko: slane su. A ako ste istinski ljubitelj i u takvoj hrani često uživate, možda niste potpuno svjesni što vam se točno događa kada ih jedete.
The American Heart Association zapravo savjetuje da većina odraslih osoba ne unosi više od 2300 miligrama natrija dnevno, a idealno bi bilo držati se granice od najviše 1500 miligrama.
Ove nuspojave bi mogle biti posljedica svakodnevnog uživanja u slanoj hrani:
1. Pit ćete manje vode
Vjerojatno ste pomislili kako je ovo potpuna neistina jer ćete zbog soli biti žedni. Iako je i to moguće, dugoročno ako jedete previše slane hrane, možda ćete na kraju popiti manje.
Kako se to događa? Pa, prema jednoj dugotrajnoj studiji ravnoteže natrija iz The Journal of Clinical Investigation gdje su muškarci promatrani između 2009. i 2011. godine, što su više soli konzumirali, manje vode su pili. To je zato što su njihova tijela čuvala i proizvodila više vode.
A da bi vaše tijelo to učinilo, trebate više energije i goriva koje dobivate hranom, pa bi to moglo dovesti do prejedanja. Nimalo dobar scenarij!
2. Možete se udebljati
Ako uživate jesti slanu hranu, možda ćete početi skupljati kilograme. Istraživači sa sveučilišta Deakin otkrili su da vas konzumacija viška soli može odvesti do žudnje da ćete na kraju i jesti više masne hrane.
3. Osjećat ćete se naduto
Svakodnevna konzumacija slane hrane će dovesti do nadutosti jer vaše tijelo zadržava vodu. Studija objavljena u časopisu The American Journal of Gastroenterology otkrila je da je nadutost češća kod onih koji su prakticirali prehranu s visokim udjelom natrija u usporedbi s onima koji su konzumirali prehranu s niskim udjelom natrija.
4. Prsti će vam nateći
Ako jedete puno slane hrane, prsti vam mogu nateći. Kad u vašem krvotoku ima previše soli, vaše tijelo može na kraju početi zadržavati tekućinu. Tada se događa oticanje prstiju.
5. Koža vam počinje “divljati”
Postoji mnogo dokaza koji podupiru ideju da su prehrana i pojava akni usko povezani, a jedna je studija pokazala da je većina sudionika koji su imali problema s aknama redovito konzumirala upravo slanu hranu.
6. Imate glavobolje
Prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu BMJ, od 400 sudionika, oni koji su jeli hranu s visokim udjelom natrija imali su za trećinu više glavobolja od onih koji su jeli hranu s niskim udjelom natrija. Druga studija također je podržala ovu tvrdnju, utvrdivši da smanjeni unos natrija također smanjuje glavobolje kod sudionika.
7. Možete razviti visoki krvni tlak
Zapravo ovo nije velika tajna jer postoji mnoštvo dokaza da je visok unos natrija povezan s većim rizikom od visokog krvnog tlaka. Iako ovo nije neposredna nuspojava jedenja vrećice čipsa, ako je vaša prehrana ispunjena s puno slane hrane koju jedete svakodnevno, s vremenom se može razviti hipertenzija. Ni to nije sve. Moždani udar, zatajenje srca, rak želuca i bubrežne bolesti povezani su i s prekomjernim unosom natrija, navodi Eat This, Not That, a prenosi Index.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad