Tri šoljice kafe dnevno štite jetru

Lifestyle 23. okt 201417:43 > 17:48
Morguefile.com

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica, pokazalo je istraživanje naučnika američkog National Cancer Institutea čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Hepatology.

Američki naučnici ustanovili su da konzumiranje više od jedne šoljice kafe dnevno sprečava povećanje vrijednosti jetrenih enzima, sprečavajući istodobno i mogućnost potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.  

Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kafopija, od kojih su dvije hiljade pile beskofeinsku kafu. Mjerene su vrijednosti četiri jetrena enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre – aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).  

Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe.

Zanimljivo je da su i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kaf imale nisku razinu spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utječe na “zdravlje” jetre zapravo u kafi, a ne u kofeinu.

Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju provesti daljnja
istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata.

“U kafi je oko 1.000 raznih sastojaka. Mogu reći da ‘sumnjamo’ na neke od njih, no zasad ne možemo s preciznošću kazati koji su”, objasnio je voditelj studije Qian Xiao.

Upitan trebaju li oni koji ne konzumiraju kafu početi to činiti kako bi si zaštitili jetre, Xiao je odgovorio kako nije u poziciji bilo šta preporučiti no da sa sigurnošću može reći kako kafa tom organu ne šteti.