Ove tri stvari trebate čistiti svaki dan u vrijeme pandemije koronavirusa

Lifestyle 02. nov 202009:11 > 09:16
Shutterstock

U vrijeme pandemije koronavirusa brojne navike smo promijenili, a neke od njih odnose se i na čišćenje. U početku smo dezinficirali i čistili sve temeljito kako bi se smanjio rizik od zaraze, ali s vremenom su se pojedini opustili. No, s obzirom na to da nam i sezona gripe kuca na vrata, rizik od zaraze raste pa je važno poduzeti određene mjere opreza.

To ne znači da sada svaki kut u kući trebate iznova očistiti, ali postoje neke stvari koje nose brojne bakterije i njih bi trebalo redovito i temeljito čistiti.

1. Mobiteli

Mobilni telefon dom je različitih bakterija koje mogu uzrokovati razne bolesti. Mobitele nosimo sa sobom na razna mjesta i koristimo ga svakodnevno. No, mobitel je leglo raznih klica, uključujući E. coli, staph i Strep. Zapravo, prema istraživanju, naš mobitel sadrži 10 puta više bakterija nego toaletno sjedalo.

2. Maske

Maske su postale novo normalno tijekom pandemije. One sprječavaju ulazak bakterija i virusa u naše tijelo, a istovremeno štite i druge od ans. No, kada napustite kuću maske su izložene prljavštini, peludi i različitim vrstama klica. Ako masku nakon toga ponovno nosite, a da je prethodno niste oprali, ukoliko je riječ o pamučnoj, dakako, prljavština i klice ulaze u dišni sustav, povećavajući šanse da se razbolite. U zimi se pogoršava i zagađenje zraka, što je dodatni razlog zašto masku treba redovito čistiti ili mijenjati.

3. Kvake na vratima

Kvake se moraju redovito čistiti, posebno na glavnim vratima. Kvake dodirne u danu nekoliko ljudi, a još i više ako živite u zgradi. Kada dođete izvana, najprije dodirnete kvaku kako bi ušli u kuću i tako prenesete na kvaku sve klice koje su bile na vašim ruka. Prema tome, kvake je potrebno čistiti nekoliko puta dnevno.

Ovo su tri najvažnije stvari koje morate čistiti 2-3 puta dnevno kako biste smanjili rizik od zaraze. Te stvari nose većinu klica u usporedbi s drugima i ne treba ih shvaćati olako, piše E-Times.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad