Jaje se smatra idealnim izvorom proteina, a oni su vrlo važni jer daju energiju mišićima, ubrzavaju metabolizam i kontroliraju osjećaj gladi. Ali koliko god jaja bila korisna i zdrava postoje namirnice koje imaju još više proteina od njih.
Ovo su namirnice koje možete jesti umjesto jaja, a koje su također izvrstan izvor proteina.
1. Sir
Švicarski sir sadrži 30 posto više proteina od jajeta i to u samo jednoj kriški, a osim toga bogat je i vitaminom A. Najbolje ga je konzumirati uz čašu vina te na taj način sniziti holesterol u krvi.
2. Kamut
Kamut je drevna žitarica koja je rođak današnje pšenice. Bogat je omega-3 masnim kiselinama, proteinima, a uz to sadrži vrlo malo kalorija.
Pola šoljice ove žitarice ima 30 posto više proteina (13 grama) od pšenice, a sadrži samo 140 kalorija. Osim toga snižava razinu šećera i holesterola u krvi.
Najbolje ga je konzumirati zasebno kao prilog ili umiješati u salate.
4. Špinat
Jedan svežanj špinata ima 10 grama proteina. Osim toga ovo povrće je odličan izvor željeza i kalcija, a omega-3 masne kiseline kojima obiluje smanjuju rizik od srčanog udara.
5. Sjemenke bundeve
Ove hrskave sjemenke bolji su izvor proteina od orašastih plodova. Jedna šoljica sadrži 12 grama proteina, a to je dvostruko više no što sadrži jaje. Uz to u ovim sjemenkama ima željeza, fosfora, cinka i magnezija.