Banjalučanin Dragan Šljivić najbolji je kuhar u regionu. Titulu je osvojio na takmičenju u Makarskoj i to pripremajući morske plodove u srcu Dalmacije.
Granitna ploča umjesto tanjira. Sosevi od tartufa, brusnice, gorgonzole i začinskog bilja. Pire od tikve. Idealni su za dekoraciju ali daju i poseban ukus mariniranoj pačetinu sa rakijom od dunje.
Otkriva nam male tajne veliki majstor.
“Dunja ima jak miris. Rakija ispari a ostane samo miris dunje”, kaže Dragan Šljivić, kuhar.
Mašta, kreativnost i svakodnevna edukacija Dragana Višića su doveli do pozicije najboljeg kuhara u regionu. Na tamičenju 14 najboljih kuvara sa prostora bivše Jugoslavije u Makarskoj, Banjalučanin je najbolje pripremio škampe.
“Ja sam tu sreću imao da sam odmah po završetku škole počeo raditi u, tada jedinom u Banjaluci, ribljem restoranu, pa sam imao dodira sa takvim namirnicama. A i mnogo volim mediteransku kuhinju i sve što radim naginje tom stilu kuvanja”, otkriva Šljivić.
Osvojena tri Grand Prixa i blizu 36 medalja rezultat su stalnog učenja. Međutim, odlasci na seminare u inozemstvo su skupi. Koristi priliku da uči na takmičenjima i to od protivnika. Jedno od najvećih iskustava je takmičenje 2.500 kuhara u Istanbulu, gdje je sa reprezentacijom BiH prošle godine osvojio Dran Prix.
“Za 2-3 sata možete vidjeti 300 načina spremanja jagnjetine, 300 ideja”.
Prosječna plata kuhara u BiH je 800 KM, dok je u Švicarskoj 4.500 franaka. Kao i većina mladih, Šljivić sve češće razmišlja o odlasku.