Premršave i anoreksične manekenke ilegalne u Francuskoj

Lifestyle 19. dec 201521:51 > 21:55
AFP

Modeli koji traže modni angažman u Francuskoj od sada će morati proći specijalno testiranje njihovog zdravlja kako bi dobili dozvolu za rad u ovoj industriji zbog najnovijeg zakona kojeg je usvojila francuska skupština.

Naime, ova zemlja, kao jedan od svjetskih modnih centara odlučila je stati na kraj premršavim i anoreksičnim manekenkama, te su im odlučili zabraniti rad.

Svaka djevojka koja aplicira za posao, morat će dobiti certifikat Body Mass Indey (BMI) baziran na njihovoj visini, težini i obliku tijela. Prethodna verzija ovog zakona je ispunjavala minimum BMI-a, prenosi BBC. Prosječan indeks za Francuskinje iznosio je 23.2, a normalan je između 18.5 i 24.9.

Svaki poslodavac koji prekrši ove standarde mogao bi u zatvor do šest mjeseci, uz novčanu kaznu od 75.000 eura. Međutim, tu ništa ne staje. Vladini zvaničnici kažu da komercijalne fotografije modela koje će ići na bilborde ili reklame morat će naglašavati da su retuširane i photoshopirane” ukoliko je to slučaj.

On stupa na snagu 1. januara 2017. godine, a modni krugovi Francuske nisu zadovoljni novim odredbama, a pominje se i mogućnost žalbe.

Zdravlje modela je godinama kontroverzna tema, a izvještaj kaže da između 30.000 i 40.000 ljudi u ovoj zemlji pati od anoreksije. Od toga, 90 posto su žene.

Francuska nije jedina zemlja koja razmišlja o uvođenju novog zakona, budući da se slične odluke mogu očekivati i u zemljama poput Izraela, Španije i Italije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.