Vlaknasta hrana smanjuje rizik od dobijanja raka

Lifestyle 02. feb 201609:10 > 09:12
Pixabay.com

Tinejdžericama čija prehrana ima veliki udio vlakana imaju manji rizik obolijevanja od raka dojke u srednjoj i starijoj životnoj dobi, sugerira istraživanje provedeno na Harvardu.

Uz voće i povrće, posebno važni su unos proizvoda od integralnih žitarica te mahunark, piše stručni časopis Pediatrics.

Novi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od oko 44 000 žena praćenih do dobi od 50 do 70 godina.

Pokazalo se kako su ispitanice koje su po unosu vlakana u tinejdžerskoj dobi bile u gornjih 20% sudionica istraživanja imale prosječno 16% manji rizik obolijevanja od raka dojke.

Smanjeni rizik za rak dojke je uočen i kod žena koje su jele više vlakana u mladoj odrasloj dobi.

Ženama se preporučuje dnevni unos od 25 grama vlakana.

Ranije studije su češći unos vlakana povezale s manjim rizikom za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.