"Ukleta" mumija princeze ostaje u muzeju, mještani u strahu

Lifestyle 11. feb 201608:12 > 08:25
Snapshot / RT

Sudija iz ruske jugoistočne republike Altaj je presudio da 2.500 godina stara mumija "Altajske princeze", koja je trenutno izložena u muzeju, ne bi trebalo biti ponovo sahranjena, iako je lokalno Vijeće starješina to zatražilo jer vjeruju da je ukleta.

Mumija je otkrivena prije 23 godine u Altaju, odnosno na granici Rusije sa Kazahstanom, Kinom i Mongolijom. Proglašena je jednim od najvažnijih arheoloških otkrića u proteklom stoljeću.

Njen grob je pronađen u ogromnom bloku leda, a njeno tijelo je bilo okruženo sa šest konja. Arheolozi su ustanovili da je imala plavu kosu i da je bila stara 25 godina kada je umrla.

Lokalni šamani su kazali kako vjeruju da je ona bila Ochi-Balam, odnosno pramajka altajskim ljudima. Nazivana je i “Princezom od Ukoka” kao i “Altajskom princezom”, dok su je Englezi nazivali “Siberijskom ledenom djevom”.

Tijelo žene je iznenađujuće dobro očuvano i to do te mjere da su tetovaže koje je imala vidljive na njenoj koži.

Mještani kažu kako su prirodne katastrofe postale češće u tom dijelu otkad je ona premještena iz svoga groba – odnosno vjeruju kako je ona čuvala kapije podzemlja. Kažu kako odsustvo njihovog čuvara može biti uzrok zemljotresa 2003, rekordnih poplava 2014. godine i ostalih katastrofa.

Ove relikvije bi se trebale ponovo sahraniti jer imaju psihički utjecaj na domaću zajednicu. Inače, cijela zajednica je u opasnosti od istrebljenja“, kazao je advokat mještana, koji dijeli njihovo mišljenje.

Vijeće starješina je glasalo da se mumija zakopa u augustu, no osoblje muzeja u kojem se nalazi princeza, smatra da bi njeno sahranjivanje bilo veliki gubitak za nauku.

Princeza se trenutno čuva u muzeju A.V. Anokhin – mauzoleju čija izgradnja je koštala skoro 10 miliona dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.