Anoreksija je uživanje u mršavljenju, a ne strah od gojenja

Lifestyle 08. jun 201607:26 > 07:34
Flickr.com / Ilustracija

Mentalna anoreksija, koja pogađa uglavnom mlade djevojke, ne zasniva se na strahu od gojenja nego na uživanju u mršavljenju i mogla bi biti uvrštena u registar bolesti zavisnosti, navodi se u objavljenoj studiji grupe francuskih naučnika.

Taj rijedak poremećaj sa genetskom komponentom najčešći je kod djevojaka i pogađa između 0,2 i 0,5 posto populacije starosti od 13 do 25 godina, navodi jedan od autora studije, profesor Philip Gorwood sa klinike Sent-An u Parizu.

Prema Gorwoodovim riječima, anoreksija, koja je mnogo češća od bulimije, ima veću stopu smrtnosti od drugih mentalnih bolesti koje dovode do samoubistva, bipolarnog poremećaja i šizofrenije.

“Ni u jednoj zemlji ne postoji registrovani lijek za anoreksiju, što znatno otežava njeno liječenje”, rekao je Gorwood.

Rezultati ranijih istraživanja, provedenih na porodicama i blizancima, pokazali su da anoreksija ima visok stepen nasljednosti koji iznosi 70 posto, ali da za tu bolest ne postoji gen, već samo genetska predispozicija, kazao je Gorwood.

Gen koji se najčešće povezuje sa anoreksijom upravlja lučenjem proteina BDNF, važnog za očuvanje neurona i neuroplastičnosti, sposobnosti mozga da se regeneriše, dodao je on.

Prema priručniku Američke asocijacije za psihijatriju, dijagnostikovanje tog teškog poremećaja ishrane zasniva se na tri međunarodna kriterijuma: smanjenom unošenju hrane koje dovodi do gubitka težine, deformisanoj percepciji sopstvenog tijela i intenzivnom strahu od gojenja.

Autori studije, međutim, tvrde da je anoreksija više zavisnost nego fobija, pozivajući se na rezultate analize spontanih reakcija 70 pacijenata i 20 žena dobrog zdravstvenog stanja na slike osoba različite tjelesne težine.

Slike osoba normalne težine izazvale su kod pacijenata reakcije slične onima kod zdravih ispitanika, dok su slike mršavih osoba dovele do naglog i pojačanog znojenja kod pacijenata, što naučnici objašnjavaju prisustvom specifičnog oblika gena.

Autori studije na rezultatima ovih analiza zasnivaju i svoju preporuku da anoreksija bude uvrštena u registar bolesti zavisnosti, što će, po njihovom mišljenju, poboljšati terapijski pristup toj bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.