Ako želite imati zdravu jetru, držite se ovih savjeta

Lifestyle 19. aug 202211:25 0 komentara
INZ

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminira toksine. Također, ona filtrira krv iz crijeva te obrađuje i sprema hranjive tvari koji se pretvaraju u energiju.

Detoksikacijski proces kojeg jetra izvodi ima dva koraka – prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulama zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma. Drugim riječima, jetra je vrlo zaposlen organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, prehranom ili iz okruženja, može usporeno raditi, piše Ordinacija.hr.

Zdravlje jetre je iznimno važno, a evo kako ju možete zaštititi.

Pazite koliko alkohola pijete

Ako želite jetru održati zdravom, potrebno je ograničiti unos alkohola ili ga potpuno eliminirati. “Čak i ako mislite da vam je jetra zdrava, a ako ponekad popijete koje piće, stručnjaci savjetuju da ponekad uzmete odmora od te navike kako bi se jetra mogla odmoriti i oporaviti od bili kakve štete koja joj je nanesena”, govori hepatolog Jamile Wakim Fleming. Pacijenti koji su na čekanju za transplantaciju jetre moraju biti trijezni barem dvije godine, dodaje.

Zaštitite se od hepatitisa

Hepatitis doslovno znači upala jetre. “Prevencija je ključ, a osim zaštite cijepljenjem, mora se prakticirati dobra higijena. Hepatitis B i C se mogu prenijeti seksualnim putem, dijeljenjem igala, četkicom za zube…”

Odaberite prave namirnice

Zdrave namirnice mogu puno učiniti za zdravlje jetre, a dr. Annie Guinane navodi kako svojim pacijentima koji imaju nealkoholnu bolest jetre uvijek savjetuje da popiju kavu, pojedu 4 žlice maslinova ulja i prate mediteransku prehranu, koja potiče na konzumaciju voća i povrća.

Redovno vježbajte

Vježbanje možda neće zaštititi jetru od bolesti povezanih s alkoholom. “Pretjerana upotreba alkohola je jedan od glavnih razloga nastanka kroničnog zatajenja jetre. Znamo da kronično i povremeno ispijanje alkohola uzrokuje promjene u strukturi proteina u jetri, a rezultat je nepopravljiva šteta. Jedna je studija pokazala da bi tjelovježba mogla spriječiti razvoj nealkoholne bolesti jetre. Što ste aktivniji to ćete biti zdraviji, pa tako i vaša jetra”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad