Antioksidansi flavanoli u zrnu kakaovca mogu spriječiti oštećenje stanica koje ometa hormone i moždane signale, tvrde istraživači.
Čokolada čini sredovječne žene sretnijima, pokazalo je istraživanje.
Utvrđeno je da svakodnevna konzumacija tijekom osam tjedana smanjuje osjećaje negativnosti, depresije i tjeskobe, prenosi The Sun.
Antioksidansi flavanoli u zrnu kakaovca mogu spriječiti oštećenje stanica koje ometa hormone i moždane signale, kažu istraživači.
Flavanoli su najviše koncentrirani u tamnijim varijantama kakaovca koji se koristi za izradu čokolade.
U studiji je 60 zdravih žena u dobi između 40 i 60 godina dobilo čokoladni napitak ili onaj koji je imao isti okus, ali nije sadržavao kakao.
Nakon dva mjeseca, oni koji su pili kakao postigli su bolje rezultate na ljestvici raspoloženja.
Također su rekli da su se pojačali njihovo prijateljstvo i energija.
“Naši rezultati sugeriraju da kod sredovječnih žena ekstrakt kakaovca smanjuje depresiju, umor i tjeskobu te poboljšava pozitivno raspoloženje. Kakao flavanoli mogu biti korisna namirnica koja može poboljšati raspoloženje sredovječnih žena”, poručio je profesor Masakazu Terauchi.
Studiju Medicinskog i stomatološkog sveučilišta u Tokiju platio je japanski brend čokolade.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!