Da li je ovo sljedeća top destinacija na Mediteranu?

Ekonomija 18. maj 202415:51 0 komentara
Grad Berat, Albanija (Teresa Otto / Alamy / Alamy / Profimedia)

Albanija bi mogla biti sljedeća velika turistička destinacija na Mediteranu, kaže Sebastian Ebel, izvršni direktor najveće evropske turističke agencije Tui.

“Albanija je sjajna zemlja”, rekao je Ebel za britanski The Independent. „Veliki sam navijač Albanije i mislim da tamo treba i možemo više. Naš dnevni red je da vidimo tržište. Mislim da su mogućnosti ogromne i ne bih se iznenadio da tamo započnemo veliki program”.

O mogućnosti da ponudi odmor u Albaniji Ebel je razmišljao prije deset godina, kada se prvi put pridružio odboru Tuija. Ali tada nije uspio nikoga uvjeriti da investira u ovu destinaciju.

Tui je trenutno prisutan u Albaniji sa dva sedmična leta između Brisela i Tirane koje obavlja njegova belgijska podružnica. U međuvremenu, niskotarifne aviokompanije imaju obiman program iz UK. Ryanair i Wizzair lete za Tiranu tri puta dnevno sa svojih matičnih aerodroma u Londonu, Stanstedu i Lutonu. Ryanair također leti u zemlju iz Birmingema, Bristola, Manchestera i Edinburgha.

“Hajde da se vratimo”

Marlene i Bernard Kayley, iz Prestona, upravo su se vratili sa putovanja u Albaniju i rekli Independentu da su imali “divnih pet dana”.

Podijelili su svoje vrijeme između glavnog grada i glavnog ljetovališta Drača. O potonjem, gospođa Kayley je rekla: “Naš hotel, Villa One Beach, bio je, kao što ime govori, na prekrasnoj čistoj plaži. Odličan hotelski kuhar nudio nam je tradicionalnu albansku kuhinju svako veče – ne sa menija, samo je pitao šta nam se dopada. Definitivno ćemo se vratiti u Albaniju”.

U decembru je albanska ministrica turizma Mirela Kumbaro izjavila za Independent: “Mi ciljamo na vrhunski turizam u Albaniji”. Ministarica, čiji je zadatak i životna sredina, kazala je da “teži hotelima sa četiri i pet zvjezdica sa međunarodnim brendovima”.

Turizam u doba komunizma

Od svih istočnoevropskih naroda, Albanija je u drugoj polovini 20. vijeka proživjela najduži i najopresivniji period pod državnim komunizmom. Tokom 40-godišnje staljinističke diktature Envera Hodže posjeta turista gotovo nije bila dozvoljena.

Ali 1970-ih, tada mala kompanija, Regent Holidays, počela je privlačiti posjetitelje iz Velike Britanije u ovu zemlju. Bivši direktor Neil Taylor se prisjeća: “Većinu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka slali smo oko 12 grupa godišnje u Albaniju”.

“Različitost kupaca bila je velika atrakcija. Reklamirali smo, možda prilično nestašno, u Daily Telegraphu i Morning Staru da ljudi koji inače ne bi provodili vrijeme jedni s drugima odjednom moraju provesti 10 dana zajedno u bliskoj grupi“, dodao je.

„Imali smo besposlene bogataše koji su neodređeno smatrali da treba da vide šta je komunizam, imali smo akademike koji su snimali svaku izgovorenu riječ i kupovali svaku publikaciju na engleskom, i imali smo divlje revolucionare odlučne da u Albaniji pronađu raj i uvedu ga nazad u Britaniju kada oni se vraćaju“, rekao je Taylor.

Alžir također na vidiku

Još jedna zemlja koja graniči sa Mediteranom također bi uskoro mogla dočekati britanske paket aranžmane. Šef Tuije otkrio je za Independent da je nedavno pričao o otvaranju prazničnog programa u Alžiru.

“Bila je to vrlo jasna poruka da sigurnosna situacija nije tako loša kao što mislite iz onoga što čujete u Evropi”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!