Da li online psihoterapija funkcioniše – pogledajte benefite i nedostatke

Lifestyle 10. jul 202415:14 0 komentara
Anna Cinaroglu / Alamy / Alamy / Profimedia

Online psihoterapija pojavila se prije par godina, a znatno se razvila tokom pandemije Covid-19. Međutim, postavlja se pitanje da li ona u konačnici funkcioniše kao i terapija uživo.

Benefiti online terapije

Istraživanja iz 2022 godine, kako navodi Yahoo, prikazuju da čak 931 pacijent  ne vidi razliku između online psihoterapije i terapije uživo. Online psihoterapija uglavnom se odvija preko poziva na sigurnim platformama.

Također, istraživanja pokazuju da je online terapija najbolje djelovala na ljude sa kognitivnim poteškoćama. OCD-om i anksioznošću. Hillary Ammon, klinički psiholog, navodi u poznatom časopisu yahoo, kako pacijenti sa anksioznim poremećajem ličnosti osjećaju veću sigurnost kada su sa druge strane ekrana, u svojim domovima.

Kada online terapija ne djeluje?

Stručnjaci za mentalno zdravlje u većini slučajeva navode online terapiju kao relevantnu, međutim postoje trenuci kada online terapija ne djeluje, a to su:

1. Kada osoba koja traži pomoć ima suicidalne misli, online terapija i nije najbolja opcija za njih, navodi psiholog Guerra. Ovakvi pacijenti zahtjevaju veliki nivo posvećenosti, što je lakše postići uživo.

2. Online psihoterapija za anksiozni poremećaj ličnosti u početku može biti dobra ideja. Ali, vremenom to postaje zona komfora te, kako navodi psiholog Gallagher, ljude treba izazvati da izađu iz svoje zone komfora.

3. Ako u kući nemate dovoljno mira, odnosno konstantno imate distrakciju poput porodice, telefonskih poziva i sl. online terapija neće djelovati onako kako bi vi željeli.

Međutim, neophodno je slušati preporuke psihologa o tome koja će vrsta terapije biti dobra po vas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!