Evo zašto biste trebali češće držati prozore otvorenima zimi

Lifestyle 29. nov 202307:28 0 komentara
Pexels

Vani je ciča zima. Otvaramo li prozor? Stručnjaci su raspravili o ovoj nepopularnoj praksi.

Noći postaju hladne, lišće pada, a dani su sve kraći – zima je pred vratima.

No, je li dobra ideja ostavljati prozor otvorenim zimi kako činimo u ostatku godine?

Reader’s Digest su razgovarali sa stručnjacima za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju te otkrili neke od nevjerojatnih prednosti ostavljanja prozora otvorenim zimi.

Jedan od stručnjaka kaže da su kuće izgrađene u posljednjih 50 godina mnogo hermetičnije od onih izgrađenih prije embarga na naftu 1970-ih. Zbog toga su noviji domovi energetski učinkovitiji, ali postoji i loša strana: manja izmjena svježeg zraka.

Zrak koji je prije izlazio kroz prozore, vrata i tavane s propuhom, sada jednostavno ponovno kruži kroz vaš dom.

Otvaranje prozora u svrhu izmjene ustajalog zraka nudi nekoliko specifičnih prednosti:

1. Poboljšana kvaliteta zraka – otvaranje prozora može smanjiti onečišćivače zraka poput ugljičnog dioksida, para od proizvoda za čišćenje i nusproizvoda goriva za kuhanje.

2. Kontrola vlažnosti – suhi zimski zrak može učiniti mnogo na vašoj koži i plućima, a svježi zrak može pomoći u reguliranju razine vlage u zatvorenom prostoru, spriječavajući pretjeranu suhoću.

3. Uklanjanje neugodnih mirisa – čak i s kuhinjskom napom ili ispušnim ventilatorom, mirisi kuhanja prožimaju svaki kutak i pukotinu vašeg doma.

4. Mentalno blagostanje – mrak u 17 sati je poprilično depresivna pojava, ali otvaranje prozora može pomoći. Neki smatraju da svježi zrak okrepljuje i može pomoći u poboljšanju raspoloženja i općeg osjećaja dobrobiti.

Treba li ostaviti otvoren prozor tijekom cijele godine?
To ovisi o vašim specifičnim okolnostima i preferencijama.

Ostavljanje prozora otvorenog tijekom cijele godine generalno nije preporučljivo. Zimi je obično energetski učinkovitije držati zatvorene prozore kako biste sačuvali toplinu, dok se ljeti preporuča otvaranje prozora zbog prozračivanja doma.

“Kada otvorite prozor, vaša HVAC jedinica se uključuje kako bi nadoknadila gubitak topline ili hladnog zraka koji izlazi. To bi moglo smanjiti energetsku učinkovitost vaše jedinice”, kaže jedan od stručnjaka, i povećati vaš račun za energiju. Međutim, možete odlučiti da prednosti svježeg zraka nadmašuju blagi porast troškova.

“Ako pokušavate poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, kontrolirati vlažnost ili jednostavno uživati u blagodatima svježeg zraka, može biti od pomoći”, dodao je.

Ključno je pronaći ravnotežu, osiguravajući da to ne dovodi do pretjeranog gubitka topline ili nelagode. Kratko korištenje prozora tijekom blažih zimskih dana može pomoći u postizanju prednosti bez pretjeranog rada vašeg HVAC sustava.

Upamtite također da vaš novčanik i HVAC sustav nisu sve što trpi gubitak topline. Potrošnja fosilnih goriva izravno pridonosi klimatskim promjenama. Zato budite razboriti.

Ostavite otvoren prozor zimi ako…

Razmislite o tome da ostavite otvoren prozor:

1. U zagušljivim ili vlažnim prostorijama: kuhinje i kupaonice imaju koristi od izmjene svježeg zraka zbog smanjenja neugodnih mirisa i vlage, ali najbolje je održavati relativnu vlažnost unutarnjeg prostora između 35% i 55%.

2. Kada je kvaliteta vanjskog zraka dobra: onečišćeni zrak sadrži hlapljive organske spojeve koji su štetni za vaša pluća. Kada dopustite svježem zraku u svoj dom, razrjeđivanje ovih spojeva može smanjiti utjecaj na one koji su osjetljivi na kemikalije, osim ako je vanjski zrak zagađeniji nego unutra.

3. Za sunčanih i toplijih dana: dajte svom HVAC-u predah koristeći dobro vrijeme i prirodnu toplinu od sunca. Ako ste osjetljivi na alergene i prašinu u zraku, prozračivanje može smanjiti te kontaminante. Ipak, obratite pozornost na vlažnost. Spore plijesni razmnožavaju se u vlažnijim okruženjima.

4. Ako vaši prozori imaju brave: otvoreni prozor može biti ulazna točka za uljeze, posebno kada spavate ili niste kod kuće. Postavljanje brava na krila vaših prozora, dopuštajući im da se otvore nekoliko centimetara i ne više, može ublažiti sigurnosne probleme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!