Gorile iz zoološkog vrta u San Diegu uspješno se oporavile od covida-19

Lifestyle 15. feb 202112:00 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Skupina gorila iz safari parka zoološkog vrta u San Diegu oporavila se od covida-19 kojim su se životinje zarazile u siječnju i sada su spremne za posjetitelje, objavili su tijekom vikenda iz zoološkog vrta.

Osmero zaraženih gorila veterinari su u siječnju liječili lijekovima za srce, antibioticima i terapijom antitijelima protiv covida-19 koji nisu dopušteni za korištenje na ljudima.

“Iznimno smo zahvalni na brizi i potpori koju ste nam pružali za vrijeme njihova oporavka”, rekla je Lisa Peterson, izvršna direktorica Safari parka zoološkog vrta u San Diegu.

Životinje je vjerojatno zarazio čuvar koji nije imao simptome virusa no, kako je testiranjem utvrđeno 11. siječnja, bio je pozitivan na covid-19, premda je koristio zaštitnu opremu i slijedio sve sigurnosne protokole.

Nedugo nakon kontakta s čuvarom nekoliko je gorila počelo kašljati, a svi ostali su bili prilično letargični, rekla je Peterson.

Osoblje parka testiralo je uzorke stolice životinja na koronavirus i dobilo pozitivne rezultate na takozvanu kalifornijsku varijantu virusa, soj koji se brzo širi i povezuje s novim slučajevima zaraze u San Diegu i drugdje u državi.

Nakon postavljene dijagnoze životinje su stavljene u karantenu.

Zahvaljujući naporima veterinarskog tima i svih ostalih zaposlenika gorile su se uspješno oporavile od bolesti, rekla je Peterson.

Zoološki park kani koristiti verziju cjepiva protiv covida-19 koje nije namijenjeno ljudima, a njime će se zaštititi životinje u zoološkom vrtu u San Diegu te u safari parku zoološkog vrta u San Diegu.

Dužnosnici zoološkog vrta kažu da bi podaci prikupljeni za vrijeme liječenja gorila posljednjih tjedana mogli poboljšati razumijevanje ponašanja virusa i njegova djelovanja na velike majmune.

Istodobno mogu biti korisni i u sprečavanju prijenosa zoonotskih bolesti, kao i u poboljšanju biosigurnosnih protokola kada je riječ o divljim životinjama u zoološkim vrtovima, ali i onima koje žive u divljini.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!