Greška koju većina pravi prilikom otvaranja konzerve: Može da ugrozi zdravlje

Lifestyle 21. sep 202312:40 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Budite oprezni kada sljedeći put uzmete konzervu graha ili tunjevine iz ostave.

Ako vam je ostava puna konzerviranog pasulja, voća i povrća, to je zato što znate da konzervirana hrana pomaže kada vam je potreban brzi obrok.

Osim toga, konzervirano voće i povrće je prepuno hranjivih materija jer se bere i pakuje na vrhuncu svježine i zrelosti. Ali sljedeći put kada budete koristili konzerviranu hranu, možda ćete napraviti jednu ključnu grešku, prenosi Yahoo.

Ako ne obrišete konzervu prije nego što je otvorite, pravite grešku. Konzervirana hrana je prošla dug put prije nego što je stigla na police prodavnica.

„Prošla je kroz skladišta, kamione, a možda čak i avione“, kaže dr. Christopher Mohr, „pokupivši prašinu i druge nečistoće“. Iz tog razloga, on preporučuje da operete i obrišete poklopac prije otvaranja bilo koje konzerve kako biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije.

Jamie Mok, nacionalna portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku, slaže se i savjetuje potrošače da uvijek peru i brišu poklopce konzervi kako bi se smanjilo širenje klica i bakterija i na taj način spriječilo širenje bolesti koje se prenose hranom.

Ona kaže da prašina, prljavština i druge klice koje su se nakupile na poklopcu mogu ući u hranu ako se prethodno ne očiste.

Mok preporučuje da se pridržavate smjernica Uprave za hranu i lijekove i CDC-a koje savjetuju potrošače da peru limenke, uključujući poklopce konzervirane hrane, i to sapunom i vodom najmanje 20 sekundi.

Koristite četku da doprete do dubokih ivica ili pukotina. Takođe, iskoristite pranje da potražite ispupčenja, udubljenja ili hrđu na konzervi.

Ako konzerva nema ova oštećenja i nepravilnosti, dobro je isperite toplom vodom, osušite, otvorite piše Večernji list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!