Među popularnim trendovima koji propagiraju zdrav način života izdvaja se i onaj da voće i povrće prije upotrebe obavezno treba potopiti u vodu i sodu bikarbonu, ali u kombinaciji s još jednim sastojkom koji pravi veliku razliku. Taj spoj vode, sode bikarbone i octa navodno će sve štetne sastojke i pesticide izbaciti iz namirnica, pa će one biti sigurne za upotrebu.
I dok se društvenim mrežama dijeli nebrojeno videa ove metode, u toj želji da se hrane zdravo, mnogi ne provjere ima li određeni savjet smisla, piše Zadovoljna.rs.
Isprobali smo besplatnu aplikaciju koja vam pokazuje opasne tvari u hrani (FOTO)
Među onima koji razbijaju slične mitove je i Zoran Vujčić, redovni profesor na Kemijskom fakultetu u Beogradu.
Uz kćerku Sanju, koja je biokemičarka, on svoja znanja rado dijeli i na društvenim mrežama, a sve u želji da razbije zablude u koje mnogi vjeruju.
I šta kaže profesor Vujčić na pitanje – treba li voće i povrće potopiti u spoj sode bikarbone i vode prije upotrebe?
“Time se može ukloniti kiselina koje na voću i povrću nema. Manite se tih mitova. Soda bikarbona je dobra samo za višak kiseline”, kaže on.
Još jedan mit u vezi sa sodom bikarbonom je i onaj da je soda koja se prodaje bez aluminija – „zdravija“.
“Soda bikarbona nema aluminij, bez aluminija je. To je marketinški trik za naplaćivanje neznanja kemije”, kaže Sanja Vujčić.
A profesor Zoran Vujčić ističe da ni potapanje u mješavinu vode, octa i sode bikarbone ne uklanja kojekakve štetne tvari s površine voća i povrća.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!