Jabuke vam brzo trunu? Uz ove trikove produljite im vijek trajanja

Lifestyle 30. sep 202107:35 0 komentara
Pixabay (ilustracija)

Jabuke su prava jesenska poslastica, iako sazrijevaju gotovo cijele godine. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni dio mnogih ukusnih jela, ali postoji jedan problem - brzo propadaju.

Norm Schultz, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal Food&Wine otkrio je kako čuvati jabuke i produžiti im vijek trajanja.

Pravi odabir

Što je jabuka manja, a kožica deblja, općenito će duže trajati. Također, gorke jabuke duže traju od slađih jabuka.

Najbolja jabuka za duže vrijeme je Granny Smith, trpka jabuka s debelom korom koja može potrajati i do četiri mjeseca.

Pazite na izgled

Jedna loša jabuka može pokvariti ostatak dobrih.

Ako jabuka ima i malu modricu, plin etilen se brže ispušta, a zatim sve oko nje brže trune i kvari se. Stoga je važno paziti na izgled jabuka i kada primijetite da jedna počinje trunuti, izvadite je i potrošite.

Pravilno spremanje

Do preranog kvarenja može dovesti pospremanje jabuka blizu drugog voća. Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, recimo, banana i grožđa.

Temperatura

Proces kvarenja usporit će i niska temperatura, pa ako svoje jabuke ne planirate pojesti u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu.

Za dugovječnost su ključne hladnije temperature te mrak i vlaga. Ladica vašeg hladnjaka idealna je – tamo će jabuke trajat oko dva do tri tjedna. Ako nemate mjesta u ladicama, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!