Jedan sastojak energetskih pića ‘mogao bi usporiti proces starenja’

Lifestyle 08. jun 202320:48 0 komentara
Pixabay

Naučnici su pozvali na veliko kliničko ispitivanje sastojka koji se dodaje mnogim energetskim pićima nakon što su istraživanja na životinjama pokazala da ova supstanca može usporiti proces starenja i utjecati pozitivno na zdraviji život.

Naime, istraživači su otkrili da su razine mikronutrijenta, taurina, znatno pale s godinama, ali da je njihovo povećanje poboljšalo zdravlje miševa i majmuna, pa čak i produžilo životni vijek miševa, prenosi Guardian.

Nejasno je mogu li ljudi imati koristi na isti ovaj način ili jesu li potrebne visoke doze sigurne, ali naučnici vjeruju da su dokazi dovoljno jaki da opravdaju ispitivanje velikih razmjera, posebno imajući u vidu da se taurin prirodno pojavljuje u tijelu i da je već koristi se kao dodatak u manjim dozama.

“Količina taurina opada s godinama, a preokret tog pada čini da životinje žive duljim i zdravijim životom”, rekao je dr. Vijay Yadav, koji je vodio istraživanje na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

“Na kraju krajeva, ova bi otkrića trebala biti relevantna za ljude”, dodao je.

Yadavov tim se usredotočio na taurin kao potencijalni pokretač procesa starenja 2012. kada je analizom spojeva u krvi utvrđeno da razine te aminokiseline dramatično padaju s godinama kod miševa, majmuna i ljudi. Do dobi od 60 godina razina taurina kod tipične osobe pala je na jednu trećinu one koja se vidi kod petogodišnjaka, otkrili su.

Ovo otkriće potaknulo je tim da ispita utjecaj viška taurina na srednjovječne miševe.

“Šta god da smo provjerili, miševi s dodatkom taurina bili su zdraviji i djelovali su mlađe od kontrolnih miševa”, rekao je Yadav, ističući da su imali gušće kosti, jače mišiće, bolje pamćenje i mlađi imunološki sistem.

Osim poboljšanja zdravlja, miševi na taurinu živjeli su dulje – u prosjeku dodatnih 10% za mužjake i 12% za ženke, što iznosi dodatna tri do četiri mjeseca, što je jednako sedam ili osam ljudskih godina. Usporediva doza za ljude bila bi tri do šest grama dnevno.

Znanstvenici su zatim ispitali koristi li povećanje taurina životinjama koje su biološki puno bliže ljudima. Šestomjesečno ispitivanje na sredovječnim makaki majmunima otkrilo je da se čini da dnevna tableta taurina jača zdravlje sprječavajući debljanje, snižavajući razinu glukoze u krvi i poboljšavajući gustoću kostiju i imunološki sistem.

Drugi dokazi upućuju na to da dodatak taurina može imati određeni učinak kod ljudi. Yadav i njegov tim analizirali su medicinske podatke 12 hiljada Europljana u dobi od 60 i više godina. Oni s višim razinama taurina imali su manje pretilosti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka te niže razine upala. Utvrđeno je da vježbe na sobnom biciklu povećavaju razinu taurina, objavili su istraživači u Scienceu.

Bez velikog ispitivanja kojim bi se dokazala sigurnost ili bilo kakva dobrobit dodataka taurina, naučnici ne preporučuju ljudima da povećaju unos ove supstance tabletama, energetskim pićima ili promjenama u prehrani. Taurin se prirodno proizvodi u tijelu i nalazi se u prehrani s mesom i školjkama, ali najzdravija prehrana uglavnom je bazirana na biljnoj bazi. Neka energetska pića sadrže taurin, ali naučnici upozoravaju da sadrže i druge tvari koje možda nije sigurno konzumirati u velikim količinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!