Kuhari razbijaju jaja kao od šale, baš kao i bake koje mogu napraviti tortu od tucet jaja zavezanih očiju, ali uspijete li se sjetiti svojih početaka, uvidjet ćete da nije uvijek bilo lako.
Bez obzira na godine iskustva, i dalje se zna potkrasti pokoja ljuska koju nonšalantno izvadimo kao da se nije ništa dogodilo. Uzrok krhotina u tanjuru nije u nedostatku koncentracije, nego čista fizika.
Naučnici su “presudili” u korist ravnih radnih ploha jer razbijanje jaja na rubovima lonaca, štednjaka ili tava zapravo gura ljusku u bjelanjak.
Želite li smanjiti rizik od sitnih komadića u doručku, najbolje je staviti čist papirnati ubrus na radnu površinu, razbiti jaje i palčevima razdvojiti ljusku. U videu pogledajte kako to izgleda.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare