Kada je najbolje popiti prvu šolju kafe?

Lifestyle 15. mar 202107:21 0 komentara
Unsplash

Mnogi od nas jutro započinju ispijanjem šolje kafe kako bi se razbudili i kako bi ispunili obveze koje nas očekuju taj dan. No, postoji određeno vrijeme koje je idealno za ovaj napitak.

Kafu je najbolje popiti kasno ujutro. Ako želite popiti dodatnu šolju kafe poslijepodne, pobrinite se da to bude barem šest sati prije nego što odete na spavanje kako biste sagorjeli kofein koji ćete unijeti u tijelo.

Studija je pokazala da nas kortizol u kafi održava budnima i pomaže nam koncentrirati se na zadatke koje izvršavamo. Osim toga, kortizol regulira i metabolizam, odgovor imunološkog sustava, pa čak i krvni tlak.

Svako jutro razina kortizola prirodno raste i doseže vrhunac oko 30 minuta nakon buđenja. Kofein u kafi može povećati razinu kortizola. Povišene razine kortizola tijekom duljeg razdoblja može oštetiti vaš imunološki sustav. Ako je razina kortizola visoka kada se probudite, ispijanje kafe može pojačati štetne učinke.

Kad je idealno vrijeme za šolju kafe?

Najbolje vrijeme za ispijanje kafe je sredinom kasnog jutra, kada vam se razina kortizola spusti. To znači da ako se budite oko sedam sat ujutro, kafu biste trebali popiti između deset sati i podne. Ako ste spremni promijeniti jutarnje navike mogli biste primijetiti da će vam odgađane prve šolju kafe pomoći da duže ostanete energični.

Učinci kofeina mogu trajati između tri i pet sati, ovisno o osobi. Dakle, nekoliko sati prije spavanja ne biste trebali piti kafu da vam kofein ne bi poremetio san. Umjesto kafe, u popodnevnim satima možete popiti šolju čaja, piše Greatist.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!