Kafa prije treninga olakšava vježbanje

Lifestyle 26. mar 202115:55 > 19:08 0 komentara
Shutterstock

Ako ste se zapitali je li dobro piti kafu prije treninga, donosimo mišljenje sportskog nutricioniste.

Budući da kafa djeluje kao stimulans, dobro je popiti je prije treninga. Idealno je to učiniti sat vremena prije vježbanja da bi se na vrijeme otpustile potrebne supstance.

„Kofein je stimulans koji potiče centralni živčani sustav, srce i vjerojatno centar koji kontrolira krvni pritisak, a sve to igra važnu ulogu u pomaganju tijelu i umu da trenira bolje“ objasnila je Heidi Skolnik, sportska nutricionistica za CNN.

Kafa također povećava otpuštanje „feel good“ neurotransmitera poput dopamina koji utječe na raspoloženje i receptore boli tijekom vježbanja. Drugim riječima, ako popijete kafu prije treninga, više ćete uživati u vježbanju.

Istraživanje je pokazalo upravo to da se kafa prije treninga zapravo preporučuje. Osim što se lakše i bolje vježba, oni koji su je pili prije treninga pojeli bi 72 kalorije manje tokom dana i lakše bi podnosili glad.

Kada je idealno popiti kafu?

Kako se brzo apsorbira nakon unošenja, od 15 do 45 minuta, svoj vrhunac utjecaja na tijelo dostiže između 30 i 75 minuta. Zato je idealno popiti šalicu kafe sat vremena prije vježbanja ako trenirate ujutro, objasnila je Skolnik. Ali uz kafu je potrebno piti i vodu, kako bi tijelo bilo dovoljno hidratizirano.

Ako trenirate navečer, oko 19 sati,  možete popiti malo kafe, ali ako vježbate kasnije, bolje je da preskočite kafu, smatra Skolnik. Nemojte žrtvovati san zbog kafe jer kofein ostaje u organizmu četiri do šest sati nakon konzumiranja.

To je individualno i kod nekog kafa u večernjim satima neće izazvati nikakav efekt, dok netko drugi neće moći spavati.

Kafu možete zamijeniti čajem, jer on također sadrži kofein, ali u manjoj mjeri.