Recept za čuvenu sicilijansku poslasticu.
Sastojci:
– 250 g mekog brašna
– 15 g šećera
– 1 kesica limun šećera
– prstohvat soli
– 25 g omekšanog maslaca
– 1 jaje
– 35 ml limunovog soka
– 35 ml vode
– 1/2 l ulja za prženje
Punjenje:
– 500 g maskarpone sira
– 100 g šećera u prahu
– 2 kesice limun šećera
– 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Dlanovima pomješajte brašno, so, šećer i omekšali maslac.
Dodajte jaje, limunov sok i vodu i mjesite tijesto oko pet minuta dok ne postane glatko. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru na sat vremena.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi veoma tanko, na jedan milimetar debljine.
Isjecite krugove prečnika oko sedam centimetara.
Pripremite valjke za kanole ili ih napravite od aluminijumske folije.
Umotajte krug tijesta oko svakog valjka, a krajeve dobro pričvrstite sa malo vode. Ostatak testa zamjesite i ponavljajte postupak dok se sve ne potroši.
Zagrejte ulje u plitkoj posudi. Smanjite temperaturu na srednju. Stavite kanole zajedno sa valjkom u ulje i pržite od tri do četiri minuta uz često okretanje.
Pažljivo ih izvadite iz ulja, ocjedite višak masnoće na papirni ubrus i ostavite da se ohlade. Pažljivo izvucite valjak.
Za kremu u maskarpone dodajte limun šećer i šećer u prahu, pa mikserom izmiksajte u krem. Zatim u kremu od maskarpone sira dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku i sve zajedno izmiksajte u krem.
Napunite kanole kremom od maskarponea i poslužite.
Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!