Ko je zaista bio Vladimir Perić Valter: Mitovi i priče o enigmi koja živi

N1

Vladimir Perić Valter – heroj, legenda, bitna historijska ličnost. Rođen je početkom 20. vijeka u Prijepolju a život je dao za oslobođenje Sarajeva. Nije dočekao svoj 26. rođendan ali njegovo ime i djela žive i danas.

Valter je, čini se, vječna inspiracija: filmskim autorima, muzičarima pa čak i teoretičarima zavjere. Zato se u ovoj priči pitamo: ko je zaista bio Valter, kao čovjek, legenda, fenomen? 

U Historijskom muzeju BiH, nekadašnjem Muzej revolucije, dočekuje nas Amar Karapuš, autor digitalne platforme “Valter od Prijepolja do Sarajeva“. Kaže nam da je kao obavještajac i vođa sarajevskog ilegalnog pokreta, Valter svojim poduhvatima zaslužio duboko poštovanje saboraca ali i ljutih protivnika.  

“Ono kad se sve zvijezde poklope. Kad neko ima harizmu a ta harizma je prekrivena nekon tajanstvenošću, jer niko nije znao ko je Vladimir Perić Valter. Čitava njemačka obavještajna služba ga traži, isto tako traži ga gestapo, involvirana je ustaška nadzorna služba i niko nije uspio da dokuči do samog kraja ko je bio Vladimir Perić Valter” – kaže nam Amar Karapuš, kustos Historijskog muzeja BiH. 

Iz rodnog Prijepolja, 1934. Vladimir Perić se seli u Beograd, gdje upisuje Trgovačku akademiju. 1940. je poslan na službu u Hipotekarnu banku u Sarajevu, gdje tajno počinje raditi i za Komunističku partiju. U ratu se bori na više lokacija a onda krajem 1942. dolazi u Tuzlu, gdje je i dobio čuveni nadimak.  

Nakon što je u Tuzli pokrenuo gotovo zamrli radnički pokret, na red dolazi Sarajevo. Krajem 1943. stiže u okupirani grad na Miljacki sa jednim ciljem: formirati jak ilegalni pokret i pripremati situaciju za oslobođenje.  

Izvor: Historijski muzej BiH

Valter i njegovi ilegalci dali su sve da omoguće poraz i povlačenje okupatora. Sudbina je tako htjela da se u Sarajevu, isti dan, 6. aprila 1945. slavi oslobođenje grada i dešava Valterov sprovod.  

“Upravo tog dana kada je krenula završna operacija oslobođenja grada, Valter je želio po svaku cijenu da zaštiti sam grad. On je znao da će Nijemci, povlačeći se iz Sarajeva, gledati da unište kompletnu infrastrukturu. I on je pokušao da zaštiti tu trafo-stanicu i tu je ubijen.” priča nam Amar Karapuš. 

N1

Slavu Valterovog imena širom svijeta pronio je film “Valter brani Sarajevo” u režiji legendarnog Hajrudina Šibe Krvavca. Samo i Kini, pregledan je više od 10 milijardi puta. Čuveni prvi album grupe Zabranjeno pušenje nosi naziv “Das ist Walter” a Valterovo ime u pjesmi iskoristila je i Dubioza kolektiv.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad