Slijedite ove savjete stručnjaka kako biste sačuvali hranu u frižideru kada dođe do nestanka struje.
Kao prvo, najvažnije je kako složite hranu u frižideru i zamrzivaču. Namirnice koje se brzo mogu pokvariti kao što su jaja i mlijeko ne bi trebalo čuvati u vratima jer je veća vjerovatnost da će temperatura varirati nego na policima gdje je ujednačenija, piše Readers’s Digest.
Temperatura frižidera trebala bi biti 4 Celzijeva stupnja i niže, a zamrzivača 0 i niže, da bi se hrana dobro očuvala.
Zatim, stručnjaci savjetuju da napravite zalihe leda ili zamrznete boce s vodom koje možete staviti u frižider otprilike par sati od nestanka struje što omogućuje da frižider duže hladi.
Također je važno frižider držati zatvorenim, odnosno što manje ga otvarati pa je dobro imati pri ruci i nekvarljive namirnice poput konzervirane hrane, tjestenine, graha,…
Koliko hrana može trajati?
Koliko dugo će hrana trajati u frižideru i zamrzivaču ovisi o tome koliko je pun. Ako je mnogo zamrznutih namirnica to će se temperatura bolje regulirati i manja je vjerovatnost da će se otopiti. Otprilike 48 sati u punom hladnjaku bez struje i 24 sata u polupunom.
Također ovisi i o vrsti hrane. Primjerice jaja i mlijeko ako su na visokoj temperaturi duže od dva staka počet će se kvariti. Sirovo meso mora biti dobro zamotano, pogotovo u zamrzivaču, kako bi se spriječilo curenje tokom odmrzavanja.
Tvrdi sirevi poput parmezana ne bi se trebali brzo pokvariti, dok su meki sirevi poput mozzarelle, ricotte ili krem sira podložniji bržem kvarenju.
Dok povrće i voće, ako nije narezano, kao i hrana s visokim udjelom kiseline kao što su umaci, kiseli krastavci i džemovi, može izdržati malo više temperature.
Ako nestanak struje traje duže od četiri sata namirnice koje se preporučuje baciti su meso, ribu, jaja i neke sireve. Svakako provjerite stanje hrane i ako sumnjate da je pokvareno bolje je baciti.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!