Korisni savjeti: Stručnjaci otkrili kako da vam voće i povrće duže ostanu svježi

Lifestyle 30. maj 202407:27 0 komentara
Pixabay

Svi znamo da su svježi proizvodi dobri za nas, ali voće, povrće i začinsko bilje imaju tendenciju brzo propasti ako se ne pojedu.

To je zato što čak i nakon žetve, proizvodi od živih biljaka imaju tendenciju da nastave svoje biološke procese, piše Science Alert.

Povrh toga, svježi proizvodi također se lako kvare zahvaljujući raznim mikrobima – i bezopasnim i onima koji mogu uzrokovati bolesti.

Jednostavno bacanje stvari u hladnjak neće riješiti problem, jer će različite vrste biljaka različito reagirati na način na koji su pohranjene.

Dakle, kako se možete boriti protiv bacanja hrane i zadržati proizvode dulje svježima?

Čimbenici prije i nakon berbe utjecat će na svježinu i kvalitetu čak i prije nego što kupite proizvod.

Čimbenici prije berbe su poljoprivredni, kao što su klimatski uvjeti, vrsta tla i dostupnost vode, a oni nakon berbe uključuju pranje i čišćenje, transport i distribuciju, preradu i pakiranje te skladištenje.

Kao potrošači ne možemo izravno kontrolirati te čimbenike – ponekad povrće koje kupujemo jednostavno neće biti tako dobro. Ali možemo paziti na stvari koje će utjecati na proizvode nakon što ih donesemo kući.

Prati ili ne prati

Ne morate prati svoje proizvode prije spremanja, puno toga što kupujemo već je oprano.

Zapravo, ako perete svoje proizvode i ne možete ih potpuno osušiti, dodana vlaga mogla bi ubrzati truljenje u hladnjaku.

Ali pranje proizvoda neposredno prije upotrebe važno je zbog uklanjanja prljavštine i patogena.

Glavna stvar – lokacija skladištenja

Glavna stvar koju trebate je ispravna vrsta pakiranja i ispravna lokacija – želite upravljati gubitkom vlage, truljenjem i sazrijevanjem.

Tri glavne mogućnosti skladištenja su na pultu, u hladnjaku ili na “hladnom, suhom i tamnom mjestu”, kao što je smočnica.

Banane, luk, češnjak, krumpir, batat i bundeva bolje će proći u tamnoj smočnici.

Krumpir i luk nikada nemojte skladištiti zajedno: luk proizvodi plin koji se zove etilen zbog kojeg se krumpir brže kvari, dok visoka vlažnost u krumpiru kvari luk.

Nemojte ni zajedno skladištiti voće kao što su jabuke, kruške, avokado i banane, jer to voće oslobađa plin etilen dok sazrijeva, zbog čega voće u blizini sazrijeva (i potencijalno se kvari) mnogo brže.

Svo lisnato povrće, mrkva, krastavci, cvjetača i brokula najbolje će stajati u ladici s niskom vlagom (crisper) u hladnjaku.

Možete ih staviti u rupičaste plastične vrećice kako biste zadržali vlagu, ali zadržali protok zraka.

Ali nemojte ih stavljati u potpuno zatvorene vrećice jer to može usporiti sazrijevanje dok zadržava ugljični dioksid, što dovodi do truljenja i neugodnih mirisa.

Neko voće također će najbolje poslužiti u hladnjaku. Na primjer, jabuke i agrumi poput naranči mogu dulje ostati svježi u hladnjaku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!