Milionske cifre: Top 10 najskupljih filmova svih vremena

Lifestyle 17. jul 202316:55 0 komentara
Shutterstock

Da li ste se zapitali koliki je budžet za snimanje potreban da se napravi jedan film? U Hollywoodu se razmjenjuju milijarde dolara godišnje na stvaranje filmova koje mi gledamo na malim i velikim ekranima, festivalima i u kino salama. Neki budžeti su ipak veći od drugih, a u nastavku saznajte o kojim je filmovima riječ.

10. Justice League (Liga pravde) – 300 miliona dolara

DC je na ovaj film potrošio veliku količinu novca upravo zbog upotrebe CGI-a i vizualnih efekata, ali i zbog problema privatne prirode. Zack Snyder je nakon smrti svoje kćeri dao ostavku, te je snimanje dovršio Joss Whedon. Ovaj potez se pokazao skupim, te je budžet narastao na 300 miliona dolara. Film je propao na box Office-u zbog nezadovoljstva fanova.

9. Pirates of the Caribbean: At World’s End (Pirati s Kariba: Na kraju svijeta) – 300 miliona dolara

Prvi razlog zbog kojeg je film bio jako skup su različite egzotične lokacije snimanja koje su iziskivale veći budžet. Također Johnny Depp bio je na vrhuncu svoje slave, što je značilo da je trebao biti plaćen u skladu s tim, zarađivao je platu od 55 miliona dolara. Budžet je dostigao 300 miliona dolara, ali se investicija isplatila jer je film zaradio 960 miliona dolara širom svijeta, piše DigitalTrends.

8. Avengers: Infinity War (Osvetnici: Rat beskonačnosti) – 325 miliona dolara

Infinity War je sadržao više Marvelovih likova nego ikada do tad, što je značilo da je više novca utrošeno na glumce, te je budžet prešao 300 miliona dolara iako se većina snimanja odvijala od januara 2017. do jula 2017. Na kraju, 325 miliona dolara je mala cijena za uspjeh koji je film postigao kada je postao prvi film o superherojima koji je zaradio preko 2 milijarde dolara širom svijeta.

7. Fast X (Paklene ulice 10) – 340 miliona dolara

I nakon više od 20 godina Vin Diesel se još uvijek bori da zaštiti svoju porodicu kao Dominic Toretto. Fast X je avantura koja putuje širom svijeta u Rimu, Londonu, Torinu, Lisabonu i Los Anđelesu. Također, skupi automobili, tenkovi i helikopteri na ekranu su stvarni, a ne proizvod zelenog ekranu, te su ovi faktori rezultovali velikim budžetom.

6. Avatar: The Way of Water (Avatar: Put vode) — 350 miliona dolara

James Cameron ima tri od četiri filma s najvećom zaradom svih vremena: Titanik, Avatar 1 i Avatar: Put vode. Sva 3 filma su imala budžet od 200 miliona dolara, a sva 3 su zaradila preko 2,2 milijarde dolara širom svijeta.The Way of Water uključio je novu tehnologiju za snimanje podvodnih i živih scena. Put vode snimljen je uz treći film i dijelove četvrtog filma, što je povećalo njegov budžet. Također, COVID je pauzirao snimanje, što je povećalo troškove proizvodnje u cijelom Hollywoodu zbog novih protokola.

5. Avengers: Endgame (Osvetnici: Završnica) – 356 miliona dolara

Kao i Infinity War, Endgame je uključivao veliku glumačku ekipu, sa preko 60 glumaca. Međutim, nisu sve plate jednake. Originalni Osvetnici (Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo i Jeremy Renner, zaradili su procijenjenih 15 miliona dolara. Međutim, Robert Downey Jr., prvi glumac koji je vodio MCU film, je zaradio 75 miliona dolara za svoje učešće u Endgame-u. Endgame je postao vrhunac filmova o superherojima, jer je postao film s najvećom zaradom svih vremena otprilike dvije godine prije nego što je Avatar ponovo zauzeo prvo mjesto.

4. Avengers: Age of Ultron (Osvetnici: Godina Ultrona) – 365 miliona dolara

Za razliku od većine Marvelovih filmova danas, koji se skoro u potpunosti snimaju u studiju, Age of Ultron je sniman na više lokacija širom svijeta, uključujući Južnu Koreju, Italiju, Bangladeš, Englesku i New York. Age of Ultron je također promijenio način na koji Marvel plaća glumce, jer je glumačka postava prijetila otkazom ako se njihovi zahtjevi za platom ne ispune. Downey, koji je zaradio znatno više od svojih kolega, zauzeo se za svoje kolege i pomogao u pregovorima otvarajući put većim plaćama u budućim MCU projektima.

3. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (Pirati s Kariba: Nepoznate plime) – 379 miliona dolara

On Stranger Tides je sniman pretežno 3D kamerama, što je skuplje od standardnog snimanja. Osim toga, snimanje na četiri lokacije (Portoriko, Kalifornija, Havaji i Ujedinjeno Kraljevstvo), snimanje na moru i snimanje više od 1.000 vizuelnih efekata povećalo je budžet na 379 miliona dolara. Ipak, fanovi su zaslužni za zaradu filma koja je na kraju bila više od milijardu dolara širom svijeta.

2. Star Wars: The Rise of Skywalker (Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera) – 416 miliona dolara

Blockbuster film koji je zaradio preko milijardu dolara širom svijeta uz budžet od 416 miliona dolara je odličan rezultat, međutim, Lucasfilmu je, ovaj film bio prekretnica zbog rastanka sa režiserom Colin Trevorrow-om (Jurassic World). Sljedeći film je najavljen 2025., te možemo samo pogađati kakav će rezultat zarade donijeti ova promjena.

1. Star Wars: The Force Awakens (Ratovi zvijezda: Sila se budi) – 447 miliona dolara

Najskuplji film svih vremena dolazi od Lucasfilma 2015. Godine 2012. Disney je kupio Lucasfilm, a prvi film pod ovim novim vlasništvom bio je The Force Awakens. Budžet je bio velik, te Disney nije mogao da priušti da propusti svoj prvi film. Zato je kompanija bila spremna da potroši velike svote novca kako bi osigurala uspjeh.

Većina snimanja je bila na pozornicama izgrađenim u studiju Pinewood u Engleskoj. Island, Abu Dhabi i Irska su također korišteni kao lokacije, što je dodatno povećalo troškove proizvodnje. Force Awakens je pokušao da ugradi više praktičnih efekata, te da manje koristi CGI. Rezultat je bila velika pobjeda za Lucasfilm, jer je The Force Awakens bio veoma uspješan, tačnije među 6 filmova koji su ikad zaradili 2 milijarde dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!