Postoje namirnice - poput soli, meda, šećera... - koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvijek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje. No, šta je s puterom, mliječnim proizvodom s 80 posto mliječne masti bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pripremu ručka?
Osnovno pravilo je da se u procjeni je li puter dobar za upotrebu zapravo ne treba oslanjati na rok trajanja otisnut na pakovanju.
Jer ako se skladišti i čuva na niskim temperaturama, može i ispod nule u zamrzivaču, njegov je rok zdravstvene ispravnosti i trajanja mnogo duži od proizvođačevog roka za konzumaciju.
Najveću opasnost za sve mliječne proizvode pa tako i za puter, predstavlja izloženost toploti, svjetlu i zraku, što ih čini kvarljivijim, piše Gloria.hr.
To su ljudi znali od davnina, pa su tako u doba prije frižidera i zamrzivača u Indiji i drugim zemljama s relativno visokim temperaturama puter skladištili kao – maslo (ili ghee, što je mlađoj generaciji danas mnogo popularniji naziv).
Dobija se tako da se puter duže vrijeme prokuhava na laganoj vatri, dok sva voda ne ispari, a pritom se iz lonca ručno ili procjeđivanjem uklanjaju i sve ostale nečistoće. Dok je još u tečnom stanju taj pročišćeni puter treba preliti u posudu/staklenku u kojoj ćemo ga skladištiti, a nije ga potrebno čuvati na hladnom mjestu, nego svoja svojstva zadržava i na sobnoj temperaturi. Koristi se za kuhanje i prženje, kao zamjena za ulje, a ajurvedska medicina pripisuje mu razna blagotvorna svojstva kao povećanje dugovječnosti i inteligencije, te poboljšanja memorije i moći razlučivanja.
Tvrdi se i da usporava proces starenja, povećava plodnost, blagotvorno utječe na glas i grlo…
Kako god, svi se kunu u njegov fini okus i podnošenje vrlo visokih temperatura u pripremanju jela, a pritom se ne kvari.
Ako više volite puter, rok trajanja mu možete znatno produžiti, čak i više od godine dana, skladištenjem u zamrzivaču: kad vam zatreba zbog visoke zasićenosti masnoćom brzo je spreman za rezanje i mazanje na hljeb, posebno ako odrežete dio koji ćete konzumirati, a ostatak vratite u zamrzivač.
A kako ćete znati da se puter pokvario?
Prvo počinje tamniti, pa se na vanjskom dijelu – kao i kod sira – stvara korica od nakupljenih bakterija (koju isto tako možete ukloniti), a postaje nejestiv kada promijeni okus.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!