Oglas

Najveća obmana u prodavnicama ove zime: Svi ga pijete, a dobijete šipak

author
N1 Info
21. nov. 2025. 14:26
tea-1252420_1280
Pixabay

Šolje mirisnog čaja kojima se okrećemo u ovo doba godine u sebi sadrže jednu od najvećih zabluda s polica prodavnica. Njeno ime je "voćni čaj", a taj naziv pokriva sve, samo ne voće kojim vas mame na ambalaži.

Oglas

Da biste se uvjerili, dovoljno je da pogledate sastav. U osnovi svih voćnih čajeva koji vam mirišu s polica, su zapravo hibiskus i šipak, eventualno jabuka, što će vam biti jasno ako na trenutak zanemarite primamljivu sliku na pakovanju.

"Voćne nijanse" najavljene na kutiji postižu se aromama i, eventualno, malim procentima voća i začina – gotovo da je svejedno kojeg ste proizvođača izabrali i koje voće, jer je udio voća po kojem čaj nosi ime ponekad i samo 0,1 posto.

Ispostavlja se da, ukoliko se na pakovanju označi da je riječ o čaju s aromom odnosno ukusom tog sastojka (a ne baš od njega), to je prema propisima potpuno ok, čak i kad dominira slika voćke koja je sadržana tek kao aroma na bazu od hibiskusa i šipka. Ipak, te čajeve platićete više nego, na primjer, "običan" hibiskus i šipak, piše Nova.rs.

Primjeri iz domaćih prodavnica

Tako, na primjer, za voćni čaj na čijoj je kutiji nagoviješteno da je od 6 vrsta voća, u kesicama ćete zapravo naći: koru od šipka (46%), hibiskus (38%), jabuku (10%), koru od narandže (4,9%), bobice bazge (1%), koru od limuna (0,1%).

U "mješavini biljnog čaja sa aromom breskve i manga" dominira – jabuka (52%), a ostatak su plod šipka (20%), cvijet hibiskusa (12%), limunova trava (8%), aroma breskva-mango (7%), te na kraju plod manga i plod breskve sa po 0,5%.

Divlja trešnja je zapravo hibiskus (41,5%), plod divlje jabuke (27%), plod šipka (10%), aroma (6%), plod zove (5%), kora pomorandže (4%), kora limuna (3%), mljevena kora cimeta (2%), a plod divlje trešnje tek u tragovima, s 1,5%.

A šta onda očekivati od šumskog voća, nego cvijet hibiskusa 40%, jabuku 20%, šipak 12%, a onda plod aronije 9,5%, aromu šumskog voća 8%, plod bazge 6%, mljevenu koru cimeta 3,5%, plod crne ribizle 1%.

„Ravnoteža“ sastojaka

Jutarnji list je u svom istraživanju dobio i odgovor proizvođača koji kažu da je za to kriv tehnološki proces, kao i organoleptička svojstva sirovina koje se koriste prilikom proizvodnje.

Konkretnije, kažu kako svaka sirovina ima svoja karakteristična organoleptička svojstva te prilikom razvoja recepture odnosno mješavine za čaj pažnju treba posvetiti pronalasku ravnoteže svih komponenti s naglaskom na krajnji miris i ukus koji se želi postići. Neke su sirovine, dakle, intenzivnije, a neke izrazito blage zbog čega se kao baza u mešavinama koriste sastojci kao što su šipak, hibiskus i jabuka, zaključuje Jutarnji list.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama