Zemlje bivše Jugoslavije i dalje se svađaju oko toga može li burek biti s mesom i čiji je zapravo ajvar, međutim, za gurmane to i nije toliko bitno – možda se iznenadite kad krenete da vrtite „atlas ukusa“ i vidite koja su najbolje ocjenjena jela.
Srbija
Od 59 jela koja treba probati u Srbiji, prvo mjesto, s ocjenom 4,8, djele ajvar i zlatiborska komplet lepinja. Ajvar je predstavljen kao „tradicionalni specijalitet od paprike i patlidžana koji je jedan od najpopularnijih priloga širom Balkana i Istočne Evrope“, dok je komplet lepinja „razložena“ na somun, pretop, kajmak i jaje. „Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mlijeka. Za najautentičnije iskustvo, preporučuje se da ga jedete rukama“, navedeno je. Na drugom mjestu je burek sa sirom (4,6), a slijede ga sarma, krofne, pljeskavica, bijela čorba…
Hrvatska
Možda će nekima biti čudno, ali kao najbolje ocjenjeno jelo u Hrvatskoj prvo izađe – burek sa sirom, mada ima istu ocjenu (4,6) kao riba na gradele – tradicionalni način spremanja svježe ribe na roštilju na hrvatskoj obali Jadrana. „Riječ gradele se odnosi na jednostavnu metalnu rešetku, ali je takođe dalmatinska ideologija i stil života tokom ljeta… Važno je da se riba savršeno ispeče, a da istovremeno ostane sočna. Tokom pripreme, riba se obično premaže grančicom ruzmarina koja je umočena u maslinovo ulje“. S ocjenom 4,5 prati ih istarski fuži (testenina koja se obično služi uz juneći gulaš), slavonski i baranjski kulen, zagorski mlinci…
Bosna i Hercegovina
Burek je, očekivano, prvi i kad su u pitanju jela BiH. „Jelo je veoma popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje sugerišu da ako žena može da napravi dobar burek, ima pravo na brak“, navodi se uz napomenu da „većina lokalaca tvrdi da se samo burek s mljevenim mesom može zvati burekom“. Istu ocjenu doduše imaju zeljanica i sirnica, ali i ćevapi, suho meso, sarma i, posebno, travnički ćevapi, koji se prave od kombinacije goveđeg, telećeg, ovčijeg i jagnjećeg mesa.
Sjeverna Makedonija
Na meniju Sjeverne Makedonije ajvar je ocjenjen sa 4,8, a ljutenica sa 4,5. Makedonski zelnik, „tradicionalna pita koja se može puniti raznim sastojcima kao što su sir, spanać, jaja, meso, praziluk ili kupus“ dobila je preporuku s ocjenom 4,4, čuvena ohridska pastrmka je na 4,3, a „gravče na tavče“ 4,1.
Slovenija
Krofne drže apsolutno prvo mjesto u slovenačkoj kuhinji po ocjeni sladokusaca s Taste Atlasa, a i u nastavku slatkiši dominiraju. Prekmurska gibanica je broj 2, tradicionalni dezert sjeveroistočne regije Slovenije, koji u originalu ima osam slojeva – kore se filuju makom, slatkom pavlakom, mljevenim orasima i rendanim jabukama. Treća je bledska krempita, karakteristična po tome što je polovina krema od jaja zamjenjena ulupanim šlagom.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare