Oglas

"Deli bal"

Ovaj rijetki med se može naći samo na dva mjesta u svijetu: Dovoljno je jak da savlada medvjede i vojnike

author
N1 BiH
03. nov. 2025. 18:20
honey-352205_1280
Pixabay (ilustracija)

U maloj drvenoj kolibi, visoko postavljenoj na metalnim stubovima, zujanje je glasno i uporno. U pčelarskom odijelu, ali otkrivenih ruku, Hasan Kutluata stišće mijeh na svojoj dimilici za pčele ispunjenoj borom. Blijedi vijenci kovitlaju se u zraku, odražavajući maglu koja se nadvija nad obroncima gusto pošumljenih planina Kačkar.

Oglas

Dim služi za smirivanje pčela, maskirajući feromon koji ispuštaju kada osjete opasnost i koji upozorava druge pčele na napad.

Kada Kutluata podigne poklopac sa okruglih košnica od lipe, zujanje se pojača do krešenda - ali ove pčele nisu ljute - ljut je samo njihov med.

Oglas

Ovdje smo da uberemo deli balbal znači „med“, a deli znači „lud“ ili „ljut“ — a turska crnomorska regija je jedno od samo dva mjesta na svijetu gdje se proizvodi, drugo je nepalski planinski lanac Hindukuš, Himalaji.

"U našim netaknutim šumama, ljubičasti rododendron cvjeta u proljeće", kaže Kutluata za CNN. "Pčele sakupljaju nektar s tog cvijeća i tako dobijamo taj ludi/ljuti med".

Nektar sadrži prirodni toksin koji se zove grayanotoksin. Količina koja dospijeva u med varira ovisno o sezoni i drugom cvijeću kojim su se pčele gostile, ali jedna kašika može izazvati dovoljno uzbuđenja da pruži blagi uspavljujući osjećaj - dok bi vas tegla odvela u bolnicu.

Milenijumima se deli bal koristio kao narodni lijek, uzimala se jedna kašika dnevno za snižavanje krvnog pritiska ili se koristio kao seksualni stimulans. Danas se ova potencijalno opasna delicija prodaje po visokoj cijeni.

Oglas

Med koji je porazio vojsku

Kutluata nožem pažljivo vadi saće iz košnice, a ljepljivi eliksir kaplje gust i sladak dok ga skuplja u kantu.

Deli bal je tamno jantarno crvene boje i ima oštar miris. Okus je zemljan sa suptilnim notama štale. Postoje karakteristični osjećaji koji najavljuju prisustvo grajanotoksina: biljna gorčina krije se ispod slatkoće meda, a žarenje hvata grlo.

Današnji med ima sve znakove. "Ne bismo trebali jesti previše. Ako jedemo više, to bi moglo utjecati na nas", kaže Kutluata. "Nema halucinacija. Samo uzrokuje vrtoglavicu, nizak krvni pritisak, blagu temperaturu, mučninu i poteškoće pri hodanju".

Oglas

Ne preporučuje se više od jedne čajne ili supene kašike. "Moramo biti oprezni dok konzumiramo ovaj med", kaže Kutluata. "Previše bilo čega je štetno. I previše meda je također štetno".

Ovo je hrana koja je oborila vojske. U 4. stoljeću prije nove ere, grčki vojskovođa Ksenofont pisao je o vojnicima koji su putovali blizu Trabzona na obali Crnog mora i koji su se prepustili slatkoj poslastici: "Niko od njih nije mogao ustati, ali oni koji su malo jeli bili su poput ljudi koji su se jako napili, dok su oni koji su mnogo jeli izgledali kao ludi, ili čak, u nekim slučajevima, kao umirući ljudi. Tako su ležali u velikom broju kao da je vojska pretrpjela poraz, i prevladavao je veliki očaj".

"Dosta je za danas; pčele počinju napadati", kaže Kutluata, "Hajdemo polako sada sići".

Kada se vratimo na čvrsto tlo, ljestve vode nazad do kolibe tako da se više ne može penjati. Neprijatelj od kojeg se ova mini-tvrđava brani nisu grčke vojske, već medvjedi opsjednuti medom.

Oglas

Metal oko stubova služi da spriječi medvjede da zabijaju kandže, a visina platforme, oko 3 metra od tla, služi da spriječi mamu medvjedicu da izbaci svoje mladunče kako bi uzela med koji ne može dohvatiti.

Kutluata je itekako svjestan opasnosti. Oko 20 godina nakon napada, još uvijek ima ožiljke na ruci i nozi od kada se borio protiv medvjeda koji je napao njegove košnice i upao u delikatesnu onesvijest.

Medvjed koji je naizgled spavao probudio se kada su mu se približili Kutluata i njegovi prijatelji, a potjera i borba koja je uslijedila doveli su Kutluatu na intenzivnu njegu više od sedmicu dana.

"Bez obzira bojimo li se medvjeda ili ne, moramo obavljati ovaj posao", kaže on. "Nastavit ćemo pčelarstvo. Susrećemo medvjede gotovo svaki dan. Kad god se popnemo na planinu, naiđemo na medvjeda".

Oglas

Međutim, kada nisu u pitanju opasne doze dali bala , "medvjed nas ne napada. Medvjed bježi od nas, a mi bježimo od medvjeda".

Selo pčela

Uskačemo u kamion i spuštamo se krivudavim planinskim stazama do porodične kuće Kutluata u blizini sela Yaylacılar, nedaleko od Arili Köyüa - prikladno nazvanog "selo pčela".

Njegovi roditelji, supruga i sin pridružuju nam se na ručku; oni su pčelarska porodica od tri generacije. Stol je postavljen ispod strehe tradicionalno stilizirane kuće, s nenaseljenim donjim spratom prepunim košnica.

"Naše selo je veoma hladno. Ljeta su ovdje veoma hladna. Nema komaraca. Nije kao grad, gdje je previše vruće za boravak", kaže Kutluata. "Ovdje je prirodan život. Imamo rijeku; možemo plivati. Ovdje nema buke".

Čistoća okoline doprinosi kvalitetu meda, kaže njegova supruga Emine. "Ono što nas čini drugačijima je priroda, nadmorska visina i odsustvo naselja. To igra ogromnu ulogu u procesu proizvodnje".

Deli bal je samo jedan od medova koje porodica uzgaja. Nakon ljubičastog rododendrona, cvjeta bijeli kesten. Nakon toga, cvjeta bijeli rododendron.

Ljeti, ako vrijeme nije kišovito, Kutluatine pčele mogu napuniti košnicu za oko 20 dana.

"Što duže med ostaje u košnici, to je njegov kvalitet veći. Kvalitet se određuje promilom", objašnjava on. Promil se odnosi na koncentraciju meda. "Što je veća promilna vrijednost, to je kvalitet veći".

"Kestenov med se može naći svugdje, ali on zaista pravi razliku", dodaje Emine. "Što se tiče promilne vrijednosti, ona može biti 600, 700, 800, ali drugdje bi mogla biti 500 u pogledu kvalitete".

Doručak šampiona

Med je osnovna namirnica za doručak u turskim domovima, a Kutluate nam pokazuju kako ga miješaju s maslacem i mažu na kruh, za obilan i energičan početak dana.

Svojstva ove hrane kao prirodnog antibiotika odavno su dokumentirana ; to je jedan od najstarijih lijekova na svijetu.

Za Emine, med "predstavlja zdravlje. Ako me boli grlo, okrećem se medu. Ako kašljem, okrećem se medu. Ako se osjećam slabo, ponovo se okrećem medu".

A za Kutluatu, same pčele su blagotvorne za mentalno zdravlje. "Kad se osjećam loše, idem kod pčela. Kad sam pod stresom ili osjećam probleme zbog posla ili vanjskog svijeta, idem kod pčela", kaže on. "Otvorim košnicu, brinem se o njima i osjećam se mirno i sretno. I sav moj stres i problemi nestaju".

Deli bal se može legalno prodavati u Turskoj i legalan je u mnogim zemljama. Međutim, Američka agencija za hranu i lijekove ne preporučuje njegovu konzumaciju.

"Potrošači bi trebali provjeriti deklaraciju meda kako bi se uvjerili da nije označen kao 'ludi med' ili da se ne prodaje zbog opojnih svojstava", rekao je glasnogovornik FDA za CNN.

"Konzumiranje meda s velikom količinom ovog toksina može dovesti do trovanja 'ludim medom', sa simptomima poput mučnine, povraćanja ili vrtoglavice. Ova vrsta trovanja je rijetka".

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?
med

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama