Pita s ribom, kolačići s tjesteninom… Šta je to “mračna kuhinja?”

Lifestyle 16. okt 202413:30 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Iz razloga koje ne možemo objasniti, neke od nas privlače čudne stvari, onostrano, potpuno nepojmljivo - možda čak i odvratno.

To je vrsta opake fascinacije koja hrani sve veći trend mračne kuhinje.

Rođen iz uma Etsushija Ogawe, kreatora mange iz 1990-ih “Chuuka Ichiban!” hei an liao li (“mračna kuhinja”) bio je specijalitet negativaca njegove priče — Dark Cooking Society. Posljednjih su godina ljudi u Kini počeli koristiti taj izraz za opisivanje stila kuhanja koji pomiče granice onoga što gosti smatraju prihvatljivim… ili čak ukusnim, piše Mashed.

Mračna kuhinja često je toliko neobična u svom izgledu ili kombinacijama okusa da vas nešto u njoj zapravo privuče. Možda ne želite nužno uzeti veliki zalogaj, ali dio vas jednostavno ne može skrenuti pogled.

Izraz je ušao u širu upotrebu 2012. kada su ga ljudi u Kini počeli upotrebljavati za opisivanje slike britanske pite s ribljim glavama koje vire iz kore izgledajući kao da žele pobjeći iz nje. Od tada, nadahnuo je čitav svijet bizarnih kombinacija hrane namjerno osmišljenih da gurnu ljude izvan njihove komfort zone.

Samo zato što jela koja potječu iz trenda mračne kuhinje često izgledaju nešto manje nego ukusno u konvencionalnom smislu, ne znači da je hrana nužno loša. Nekima je cilj napraviti nešto iznenađujuće ukusno od potpuno neočekivanih kombinacija sastojaka. Ipak, za druge je zabava u tome što je tekstura ili okus doista odvratan, ali su skupili hrabrosti da ga ipak pojedu. U kategoriji koja je toliko usredotočena na sam koncept nečega, može biti pomalo teško razlikovati jedno od drugog.

U nekim slučajevima potpuno bezazlene namirnice sastavljene su tako da izgledaju kao nešto čudovišno i nejestivo, poput rižinih kuglica napravljenih da izgledaju kao očne jabučice uz pomoć vješto postavljenog češnjaka i umaka.

Ponekad se čini da je namjera samo zbuniti i potaknuti znatiželju, poput lattea s mladim lukom koji je postao viralan u Kini ili pekara na Instagramu čiji su kolačići Chef Boyardee potresli društvene mreže. Naime, njeni kolačići s čokoladnim komadićima konzervirane tjestenine s junetinom su osvojili svijet.

Privlačnost je, moglo bi se reći, u oku držača vilice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!