Planina Vranica pod prvim snijegom (FOTO)

Lifestyle 20. nov 202314:13 0 komentara
Boris Trogrančić

Prvi snijeg obijelio je naše ljepotice, a idilični prizori zapaženi su na planini Vranici.

Pored poznatog Prokoškog jezera, Vranica je nadaleko poznata još od starih vremena, najviše kao rudna planina, ali i mjesto koje je nekad bilo idealno za ispašu stoke. Interesantno je da je Vranica najstarija planina u Bosni i Hercegovini, sa historijom dugom više od 400 miliona godina, i potiče još od vremena paleozoika.

Planina je izuzetno bogata izvorima vode, čak i na velikim nadmoskim visinama. Na njoj izvire i rijeka Vrbas.

Fotograg Boris trogrančić posjetio je vrh Matorac (1937 metara n.v.) koji se uzdiže iznad gradića Fojnice.

Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić
Boris Trogrančić

Njegova nadmorska visina 1.937 metara i raj je za planinare. Idealan je za početnike: ima blage padine, a s njega se prostire veličanstven pogled na na planine Bitovnju, Zec, Prenj, Čvrsnicu, Bjelašnicu, Trebević i Jahorinu na jugu i Vlašić na sjeveru.

Razvijeno nomadsko stočarstvo

S Matorca se slijevaju potoci Požarna, Pavlovac i Bistrica. Sa svih strana Matorca je plodno zemljište, oranice, livade i pašnjaci. Iznad 1.000 – 1.600 metara visine su velike šume, uglavnom crnogorične.

Na području Matorca je nekada bilo razvijeno nomadsko stočarenje. Franjevački samostan u Fojnici imao je pašnjake na prostoru od Vrankamena, Matorca, Poljane i Kozograda.

Između dva svjetska rata na Bitovnji, Pogorelici, Zecu, Vranici, Matorcu i Šćitu bilo je oko 30 ljetnih pastirskih naselja s 230 koliba. U ovim kolibama moglo se skloniti od nevremena, a u nuždi i prenoćiti.

Danas je to sve drugačije, ispaše gotovo da nikako i nema, ali tu je ski lift na obližnjoj Brusnici, koji tokom zimske sezone dočekuje brojne turiste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad