Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?

Lifestyle 25. nov 202208:18 0 komentara
Simon Potter / ImageSource / Profimedia

Sljedeći put kad vam ispadne komad hrane na tlo, a vi otpuhnete kosu i prašinu i pomislite na pravilo pet sekundi, možda biste htjeli ponovno razmisliti o stavljanju te hrane u usta.

Premda vam pravilo od pet sekundi daje dopuštenje da pojedete hranu nakon što je bila na tlu manje od pet sekundi, to je uglavnom mit, piše Lifesavvy.

Znanstvenik za hranu Paul Dawson rekao je da će hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija, a da količina ovisi o tome koliko je pod čist, ne o tome koliko dugo hrana tamo stoji.

I iako se sve površine razlikuju po čistoći, nije sva hrana sigurna za jelo nakon što padne. Na primjer, vlažna kriška voća je podložnija skupljanju bakterija nego suha hrana.

Ako pojedete hranu koja je pala na pod, neće vam nužno naštetiti. Sve ovisi o površini (i vrstama mikroorganizama na toj površini) kao i o zdravlju osobe koja jede ispuštenu hranu.

Prema Healthlineu, moguće bolesti koje se prenose hranom mogu se dobiti ako je hrana bila u doticaju s podom. Komplikacije uključuju trovanje hranom, salmonelu, norovirus i infekciju stafilokokom, piše Večernji.

Iako ste sigurni i zdravi, ne želite li biti oprezni oko ovoga? Dakle, ako imate tendenciju da često ispuštate hranu na pod, najbolja stvar koju možete učiniti je održavati te podove blistavo čistima ili možda skuhati malo više, za slučaj da vam dio ispadne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad