Spoj različitosti: Indonežanski poco-poco i bosansko kolo na jednoj svadbi

Lifestyle 26. sep 202120:04 4 komentara

Bosanskohercegovački muzičar Raffid Subašić i njegova supruga Retno Kawuri svojom ljubavnom pričom pokušavaju približiti daljine i prikazati jedan neobičan spoj. Običaji, nošnje, tradicionalni plesovi, kultura i hrana dvije države, kako izgleda tradicionalno vjenčanje i sklapanje braka između državljana BiH i Indonezije?

Najveća otočna država, s drugog kontinenta, svoju kulturu, tradiciju i običaje preselila je u malu, srcoliku zemlju zbog ljubavi.

“Ovo je zaista vjenčanje kakvo smo mi željeli. Gdje se dvije kulture sastaju, osjećam kao da sam u Indoneziji, ali i u Bosni i Hercegovini”, kazala je Retno Kawuri, mlada.

“Mladu sam upoznao na isto ovako jednom lijepom programu, u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u sklopu Sarajevske zime gdje je isto uz našu kulturu i kulturu sa istoka. Nisam tad ni sanjao da ću doći do ovog čina”, prisjetio se Raffid Subašić, mladoženja.

“Ljubav na prvi pogled”

Mlada dalje dodaje da je to zapravo bila ljubav na prvi pogled.

“Mi smo došli iz Ambasade Indonezije, svirali smo anklu to je tradicionalni instrument, kada smo došli ja sam njega vidjela kako svira def. Mi smo pogledom, on gleda u mene – ja u njega, mi smo ‘kliknuli'”, navela je.

Na pitanje šta ih je privuklo navode muziku, umjetnost i brojne druge sličnosti.

“Egzotična zemlja, egzotična klima, egzotična duša, vjerovatno to”, ispričao je mladoženja, ali i njegova saputnica nije krila oduševljenje: “On je jako vesela osoba kao i ja, mi smo umjetnici, ja sviram, isto pjevam, mi smo vrlo slični. Ja osjećam kao da sam negdje ranije, u prethodnom svijetu, njega upoznala”.

“Razlike su pronašle nešto zajedničko”

Iako miljama daleko razlike su pronašle nešto zajedničko. Indonezijski ples Poco Poco i bosansko kolo skladno su prikazali multikulturu ovog para i njihovih država.

“Kada smo mi dolazili mi smo pustili svadbeni marš iz Jave i onda ona gospođa, pošto su moji daleko, moja šefica nama daje šerbe ili vode da mi mladenci imamo sladak život. Ima simboliku. Onda gospodin Mahendra,kao savjetnik, nama daje šal da odemo na lijepo mjesto. Znači mi smo blagoslovljeni od naših roditelja”, pojasnila je Retno Kawuri.

“Indonezijska i bosanska kultura su vrlo slične jer su to dvije bogate kulture, jako sam uzbuđena, jedva čekam vidjeti šta će se to događati danas ovdje. Ovo mi je prvi put da vidim bosansku kulturu spojenu sa indonezijskom. U Indoneziji mi obično pri pripremanju vjenčanja imamo pomoć od velikog broja ljudi, a ovdje to organizuju prijatelji sami, samo njih nekoliko”, kazala je Miranti Kono.

O razlikama u tradiciji

Dalje je pojašnjeno da Indonežani imaju mnogo zahtjevniju nošnju.

“Oni imaju dosta više zlata, zatim koriste jače boje. Što se tiče kozmetike ista je situacija, a kad je u pitanju mlada dosta je izraženija, dok mi u BiH nastojimo koristiti neutralnije boje. Mi smo joj sugerisali kroz našu tradiciju, ali Retno želi da se drži svoje tradicije”, pojasnila je Irma Alibegović.

Roem Kono, ambasador Republike Indonezije je naveo da ima mnogo sličnosti te da je ona prije svega vezana za određeno prisustvo islamske kulture.

“Znamo da je islam nešto što je karakteristično i što vijekovima određuje i kulturu Bosne i Hercegovine i definitivno kulturu Indonezije. Ali postoji također taj spoj između ljudskih bića, to je veoma važno. On vjeruje također da bi Indonezija i BiH, upravo zbog ove vrste pozadine, mogle da budu mnogo bliže u svakom pogledu pa tako i u ovom da se na ovaj način miješamo”, kazao je Roem Kono.

Medeni mjesec na jednom od otoka

Da ovakvi brakovi nisu rijetki svjedoče i gosti vjenčanja koji mladencima daju savjete.

“Zapravo, moj muž je također Bosanac. Ja živim u Zenici i došla sam u Sarajevo na njihovo vjenčanje. Odlično je ustvari, mislim ima mnogo izmješanih kultura, tradicija pa je interesantno. Nije uobičajno, ali je puno uzbuđenja svakog dana. Samo je potrebno mnogo tolerancije, između nas dvoje, međusobno tolerišemo naše kulture. Jedino tako se možemo slagati”, istakla je Herlina Spahić.

Vjenčani su i živjet će u Bosni i Hercegovini, a medeni mjesec planiraju provesti na jednom od 17.000 otoka u Indoneziji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare