Oglas

Šta se može dogoditi ako pojedemo košpicu lubenice? Ovo je pojašnjenje ljekara

author
N1 Info
06. aug. 2024. 09:57
lubenica
T.J. Breshears/Unsplash | T.J. Breshears/Unsplash

Da li su i vas roditelji plašili kada ste bili mali da će vam u stomaku narasti lubenica ukoliko pojedete košpicu? No, koliko je (ne)sigurno uopšte pojesti i košpicu uz lubenicu.

Oglas

"Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodno izbacujemo", kaže gastroenterologinja Anastasija Timošenko.

Naime, bijele sjemenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaču pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone.

Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, osobito omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučljivo ih je pojesti pečene.

Sjemenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje.

Posolite ih, pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera.

Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i proljev.



Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama