Oglas

Stigla je jesen: Evo kako pripremiti savršene kestene iz rerne

author
N1 Hrvatska
08. okt. 2022. 08:38
1665210338-chestnut-1710748_1920-1024x683
Pixabay | Pixabay

Kada neko kaže jesen odmah pomislimo na kišu, opadanje lišća i naravno, kestenje! Ovu omiljenu grickalicu možete kupiti gotovo na svakom koraku, ali i pripremiti kod kuće.

Oglas

Nakon što ste ih kupili, dobro ih pregledajte te bacite one koji na sebi imaju bilo kakvu rupicu, kako piše SheLovesBiscotti. Dobar plod prepoznat ćete jednom metodom – lagano ga pritisnite vrhovima prstiju – trebao bi biti blago mekan.

Zagrijte rernu na 220°: Vrućaerna ključna je za odvajanje kestena od kore.

Kako bi se ravnomjerno ispekli važno je prerezati koru, ali pažljivo. Napravite jednu tanku liniju po sredini ploda – ne predugu i duboku. Stavite kestenje u jednu posudu i dobro ih isperite pod vodom.

Stavite kestenje u lonac s hladnom vodom. Čim voda počne kipjeti, izvadite kestenje šupljikavom kašikom i stavite u plitku posudu za pečenje. Ovo brzo kuhanje stvorit će savršeno okruženje za stvaranje pare nakon što dođu do vruće rerne.

Stavite kestenje ravnom stranom prema dolje, prerezanom stranom prema gore u posudu za pečenje. Pecite u rerni oko 15-20 minuta, no, ovo vrijeme može varirati ovisno o veličini vaših kestena.

Nakon što dobijete savršeno pečene kestene, izvadite ih iz rerne i zamotajte ih u čistu kuhinjsku krpu. Ostavite zamotano kestenje da odstoji u krpi oko 10-15 minuta.

Osim što ih možete jesti tako pečene, možete napraviti kesten pire, razne namaze i supe, piše Večernji list.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama