Svake prijestupne: Ovo su zanimljivi običaji koji se rade samo za 29. februar

Lifestyle 29. feb 202413:36 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

29. februar veliki je dan za sve one koji prijestupne godine konačno mogu proslaviti svoj rođendan, ali ponekad se dogode i druge odlične stvari. Prijestupnu godinu obilježio je i Google Doodle žabom koja simbolično uskače između 28. februara i 1. marta.

Podsjetimo, prijestupna godina uvedena je u vrijeme Julija Cezara još 46. godine prije Krista te je prema njegovu, julijanskom, kalendaru godina trajala u prosjeku 365 dana i četvrtinu. Više o tome možete doznati ovdje.

Zašto je nastala prijestupna godina?

Prijestupna godina uvedena je da bi se kalendarska godina izjednačila sa solarnom – u suprotnom bi se dani postupno pomicali unatrag u godišnjim ciklusima, zbog čega bi nastali problemi u kalendarima i konfuzije u organizaciji vremena.

Dan kada žene preuzimaju inicijativu

Oko prijestupne godine u svijetu kruže brojne legende i običaji. Jedna od njih dolazi iz Škotske; navodno je kraljica Margareta donijela zakon koji ženama omogućuje da svake četiri godine zaprose muškarca, ali to se vjerovanje može pronaći posvuda po Evropi. Prema finskom vjerovanju, ako žena zaprosi muškarca 29. februara, to će joj donijeti sreću, a ako je muškarac odbije, mora joj se odužiti kakvim poklonom, piše Punkufer.

Skeptični Talijani

U Italiji se kaže Anno bisesto, anno funesto, što se prevodi kao ‘prijestupna godina, godina propasti’. No nisu Talijani jedini skeptici, u nekim zemljama, poput Grčke, vjenčanje na prijestupnu godinu izbjegava se jer može donijeti nesreću.

Romantični Nijemci

U njemačkoj pokrajini Rhineland-Palatinate postoji običaj kojim muškarci u znak ljubavi i pažnje za svoje djevojke kite breze papirnatim vrpcama u raznim bojama. Takav znak pažnje ponekad služi i kako bi muškarci djevojkama u koje su zaljubljeni otkrili svoju ljubav.

Novine koje izlaze svake prijestupne

Francuzi svake četvrte godine izdaju posebne novine: La Bougie du Sapeur, što u prijevodu znači Sapperova svijeća, nazvana je po liku iz starog francuskog stripa. Novine izlaze još od 1980. godine i iznimno su popularne. Ove godine broje tek 12. primjerak otkako su izdane prvi put.

Svinjetina za dug život

Stanovnici Tajvana prijestupnim se godinama ne vesele. Naprotiv, godina koja broji 366 dana prema njihovu je vjerovanju nesretna za starije osobe. 29. februara udane kćeri tradicionalno se vraćaju kući kako bi roditeljima pripremile jela od svinjetine za koja se smatraju da donose sreću, zdravlje i dug život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!