Oglas

Sve vrijeme pogrešno pijemo vino? Pravilo 20/20 impresionirat će vaše goste

author
N1 Hrvatska
25. apr. 2024. 15:55
pice alkohol vino
Pexels/Ilustracija | Pexels/Ilustracija

Držati bijelo u hladnjaku, a crveno u ormaru, pravila su kojih se mnogi pridržavaju kada je vino u pitanju.

Oglas

Ali, Heather Muriello iz New Yorka, stručnjakinja za alkohol, kaže da smo to zapravo radili krivo. Tvrdi da ima pravilo “20/20” koje osigurava bolji okus.

“Ohladite crvena vina u hladnjaku 20 minuta prije posluživanja kako biste oslobodila sadržajne okuse, a bijela ostavite izvan hladnjaka 20 minuta kako bi otkrila puni miris i jarku kiselost”, rekla je Muriello, a prenosi Mirror.

Crvena i bijela vina ne razlikuju se samo po boji i sorti grožđa, već i po cjelokupnom sastavu. To je jer se rade na različit način. Crvena se fermentira s kožicom i sjemenkama grožđa, a bijelo se uglavnom preša bez njih.

Iako ovo može zvučati kao nebitna razlika, sjemenke i ljuska crvenom vinu dodaju cijeli niz vitamina i minerala koje bijelo jednostavno nema. To uključuje oko jedan posto vitamina K i tri posto vitamina B2. Crvena vina također imaju više tanina, kemijskog spoja koji se uglavnom nalazi u biljkama i koji piću može dati gorak okus ili osjećaj suhoće.

Predugo držanje vina u hladnjaku može utjecati na strukturu tanina i zauzvrat učiniti njihovu gorčinu izraženijom, što je često manje poželjno kada je ekstremno. Upravo zato vrijedi probati pravilo “20/20”.



Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama