Tajanstveni hram boga Mitre u Jajcu: Od solarnog kulta do arheološkog blaga

Kultura 05. aug 202313:11 0 komentara
N1 BiH

Ako vas put nanese u kraljevski grad Jajce - takozvani muzej na otvorenom - nikako nemojte propustiti posjetu hramu Boga Mitre koji je najstariji nacionalni spomenik tog grada, a predstavlja važan segment u razumijevanju religijskih praksi koje su postojale na našem prostoru.

Ovaj najstariji nacionalni spomenik – Hram Boga Mitre – potiče iz 3. ili 4. stoljeća nove ere. Ovaj arheološki dragulj predstavlja važan dio bogate povijesti grada Jajca i širi svjetlo na kult nepobjedivog boga sunca – Mitre, koji je bio široko poštovan širom Rimskog carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju koja je obuhvatala veći dio današnje Bosne i Hercegovine.

Pripadnici mitraizma su težili stvaranju svojih kultnih mjesta u pećinama, ali su također gradili male jednoćelijske hramove – speleje, te su ih ukopavali u zemlju ukoliko je teren to dozvoljavao.

U Jajcu se nalazi rijedak primjer takvog hrama – speleja izdubljenog u stijeni. Centralni reljef prikazuje Boga Mitru odjevenog u perzijsku nošnju, kako jednim koljenom prislanja bika dok mu lijevom rukom drži za gubicu, a desnom rukom zabija nož u srce. Na reljefu se također pojavljuju simbolični elementi poput psa, zmije i škorpiona.

Ovaj reljef Mitre je jedinstven u Bosni i Hercegovini jer osim prikaza lučonoše, također sadrži dvije slobodne mitraičke skulpture. Iako je ovaj antički spomenik slučajno otkriven tokom izgradnje privatnog objekta početkom 20. stoljeća, nedavno je izgrađen zaštitni objekt od stakla koji omogućava posjetiteljima da se dive ovom remek-djelu bez potrebe za obaveznom unutarnjom posjetom.

N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH

Ova saznanja dodaju vrijednost bogatoj historiji Jajca i regije, pružajući nam bolje razumijevanje antičkih vjerovanja i praksi koje su oblikovale život i kulturu tog vremena. Hram Boga Mitre postaje ne samo spomenik prošlosti, već i ključ za otkrivanje tajanstvenih i zanimljivih aspekata naše povijesti.

Kult boga Mitre

Mitra je drevno perzijsko božanstvo koje je takođe bilo prisutno u drugim kulturama i religijama, kao što su rimska i indijska mitologija. Često je povezivana sa suncem, svjetlošću, pravdom, prijateljstvom i ugovorima. Njegovo ime znači “prijatelj” na staroperzijskom jeziku.

U perzijskom zoroastrijanizmu, Mitra je bio jedno od bitnih božanstava. Zoroastrijanizam je drevna iranska religija koja je imala velikog uticaja na mnoge aspekte persijske kulture i religije.

U rimskoj mitologiji, kult Mitre se proširio tokom vremena i postao je važan kult, posebno među vojnicima i trgovcima. Mitra je bio povezan s kultom suncа, a njegova popularnost je dostigla vrhunac tokom perioda rimske imperije.

Perzijsko božanstvo svjetlosti, poštovano u je cijeloj Rimskoj imperiji: od svih nebeskih bogova za koje se vjerovalo da vladaju zemljom, Mitra je bio najomiljeniji kod Perzijanaca, koji su ga prikazivali kao sina Ahure Mazde.

Mitra je često prikazivan kako ubija bika, čin koji se naziva “Tauroctony”, što se smatralo ključnim trenutkom u mitraizmu. Ovaj čin je imao duboko simboličko značenje, a vjernici su vjerovali da ritualno ubijanje bika ima kozmičke implikacije i donosi obnovu i spasenje.

Mitrova vjera je uključivala misterijske obrede i inicijacije, a kult je imao svoje tajne rituale i zajednice. Vjernici Mitre vjerovali su da će njihova vjera i inicijacija u kult donijeti duhovno prosvjetljenje i spasenje u zagrobnom životu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!